Τη θέση της στον παγκόσμιο ταξιδιωτικό χάρτη κατοχυρώνει η Ελαφόνησος με τη δημοσιότητα από διεθνή Μέσα Ενημέρωσης να είναι συνεχόμενη.

Μόλις πριν λίγες ημέρες το βρετανικό National Geographic συμπεριέλαβε το γραφικό νησί στη νέα λίστα με τα 25 καλύτερα νησιά της Ελλάδας που προτείνονται ως ο καλύτερος προορισμός για το καλοκαίρι του 2023, καθώς προσφέρουν πολλές εκπλήξεις στους επισκέπτες.

Η είδηση με τα προτεινόμενα μέρη διακοπών πήρε δημοσιότητα και στην Ελλάδα, λίγες ημέρες μετά την αναχώρηση από το νησί του πρίγκιπα Αλβέρτου που δήλωσε γοητευμένος και υποσχέθηκε να επισκεφτεί και πάλι την Ελαφόνησο.

 O  Πρίγκηπας Αλβέρτος Β’ του Μονακό δέχεται από την δήμαρχο Ελαφόνησου  Έφη Λιάρου ως αναμνηστικό δώρο ένα Λακωνικό κύπελο.

Η επίσκεψη και οι δηλώσεις του ηγέτη του Μονακό ξεπέρασαν επίσης σε δημοσιότητα τα σύνορα της χώρας μας  και συνέβαλαν στην ανάδειξη και των οικολογικών χαρακτηριστικών του νησιού.

Τα τελευταία χρόνια, η Ελαφόνησος ακολούθησε μια πορεία προβολής απόλυτα ταυτισμένη με τη φύση.

Το σύνθημα Chosen by Nature (Επιλεγμένη από τη Φύση) απέδωσε αυτό που ο Δήμος του νησιού ήθελε να αναδείξει. Την αρμονική συνύπαρξη του ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον, πράγμα που “άγγιξε” το ταξιδιωτικό κοινό ακόμα και την εποχή της πανδημίας, με αποτέλεσμα η κίνηση να διατηρηθεί σε λογικά για τη συγκυρία επίπεδα.

Δεν ήταν τυχαία, άλλωστε, η προβολή της εμβολιαστικής κάλυψης από το ίδιο το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων που διαδόθηκε σε όλα τα μήκη και πλάτη της υφηλίου.

Με αυτό το σύνθημα προσέγγισε ο Δήμος και τις διεθνείς αγορές στην ευρωπαϊκή και την αμερικανική ήπειρο αναλαμβάνοντας σειρά πρωτοβουλιών με πλέον πρόσφατες την ανάδειξη του γαμήλιου τουρισμού σε ειδική εκδήλωση στην πρεσβευτική κατοικία στο Λονδίνο και την παρουσίαση της ένταξης στο πρόγραμμα Interreg Greece Italy, δεδομένης της μεγάλης δημοφιλίας του νησιού στην ιταλική αγορά όπου γνωρίζει συνεχή δημοσιεύματα που υμνούν το νησί. Πλέον πρόσφατο ήταν και το δημοσίευμα στην ιταλική ταξιδιωτική ιστοσελίδα zoom24.it που ξεχώρισε την Ελαφόνησο μαζί με την Κορσική και το Σαν Σεμπαστιάν ως ιδανικούς προορισμούς διακοπών για το 2023. Τέλος, ιδιαίτερη απήχηση είχε και η προσπάθεια για την προσέλκυση ψηφιακών νομάδων καθώς και Ελλήνων και Φιλελλήνων της διασποράς.

Από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων της, η Δήμαρχος Έφη Λιάρου χειρίστηκε, μαζί με την MTC GROUP που επέλεξε ως συμβούλους στα θέματα τουρισμού, τρία βασικά στοιχεία στην επικοινωνιακή προσέγγιση προς τις αγορές ενδιαφέροντος:

Την αναδιάταξη του διεθνούς σκηνικού της ζήτησης σε ότι αφορά τα ταξίδια που μπορεί να εντάξει στο «κάδρο» νέους προορισμούς που, μέχρι τώρα, ήταν αποκλεισμένοι.

Την ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού ακόμα και από Έλληνες ταξιδιώτες που, υπό άλλες συνθήκες θα έκαναν διακοπές στο εξωτερικό.

Και τη σχέση τιμής-αξίας που λόγω της νέας ύφεσης στρέφει τους ταξιδιώτες σε προσφορότερους προορισμούς και με χαμηλό κόστος προσβασιμότητας.

Ταυτόχρονα, ως τόπος με εναλλακτικά και οικολογικά χαρακτηριστικά, έδωσε το στίγμα ενός προορισμού με χαμηλή πυκνότητα συγκέντρωσης πληθυσμού , πράγμα που την κατέστησε ελκυστική λόγω της τάσης κοινωνικής αποστασιοποίησης χωρίς αυτό να σημαίνει και ερήμωση.

Η Ελαφόνησος δεν έχει όμως , απλά, αναδείξει τη φήμη της ως προορισμού διακοπών. Ανταποκρίνεται και έμπρακτα στα αιτήματα των καιρών για βιώσιμη ανάπτυξη.

Σε πρόσφατη ομιλία της στο Monaco Blue Initiative η Δήμαρχος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις πρωτοβουλίες του Δήμου για την προστασία του φυσικού και υδάτινου περιβάλλοντος.

Διατύπωσε προτάσεις για δράσεις που πρέπει να ληφθούν, στο πλαίσιο προτεραιοτήτων για την προστασία και διατήρηση ειδών, τη βιώσιμη αλιεία και υδατοκαλλιέργεια, τη βιώσιμη ναυτιλία και τον τουρισμό.

Τόνισε, ότι το νησί είναι προστατευόμενη περιοχή Natura 2000 και αναφέρθηκε στις προτεραιότητες του Δήμου για την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου της περιοχής με στόχο τη διατήρηση της νησιωτικής φυσιογνωμίας και της αυθεντικότητας της Ελαφονήσου.

Και επισήμανε ότι δεν ήταν τυχαία και η πρωτιά που κατέγραψε η Ελαφόνησος με την πιστοποίηση που έλαβε το Παυλοπέτρι από το πρόγραμμα INHERITURA που μάλιστα είναι και η πρώτη σε όλη της Ελλάδα.