Τον περασμένο Ιούλιο, περιτριγυρισμένη από τον σύζυγο, τα παιδιά και τα εγγόνια της, έφυγε για το αιώνιο ταξίδι η Μαρία Σαρρή-Μπεχράκη.

Η Μαρία κόρη του Αναγνώστη και της Σοφίας Σαρρή, από την Βωλάδα, γεννήθηκε στην Κηφισιά, όπου έξησε τα περισσότερα χρόνια της ζωής της μέσα σ’ ένα Καρπαθιακό περιβάλλον. Ο Αναγνώστης διακρινόταν για την εργατικότητα και τον πατριωτισμό, υπηρέτησε στο Σύνταγμα των Δωδεκανησίων Εθελοντών, η δε Σοφία για την αφοσίωση της στην πολιτισμική παράδοση του νησιού μας και το ποιητικό της ταλέντο. Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον μεγάλωσε και γαλουχήθηκε η Μαρία.

Φοίτησε στο Γυμνάσιο Καρπάθου όπου διακρινόταν για την επίδοση της στα φιλολογικά μαθήματα. Συνέχισε τις σπουδές της στην Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, απ’ όπου έλαβε το δίπλωμα της με άριστα. Μετά την αποφοίτηση της δίδαξε σε Γυμνάσια και Λύκεια στην ευρύτερη περιφέρεια των Αθηνών, όπου διακρίθηκε για την επιστημονική της κατάρτηση και την αφοσίωση της στο διδασκαλικό λειτούργημα. Χρόνια αργότερα, όταν πρώην μαθηταί της την συναντούσαν, εξέφραζαν την αγάπη και τις ευχαριστίες τους και θεωρούσαν τους εαυτούς τυχερούς που υπήρξαν μαθηταί της.

Μαρία Σαρρή-Μπεχράκη

Η Μαρία από το γάμο της με τον ιατρό Θεόδωρο Μπεχράκη, ανώτερο αξιωματικό της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, απέκτησαν δύο παιδιά, τον Γιάννη και την Σοφία. Ο Γιάννης φοίτησε στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ειδικεύθηκε στην ραδιολογία, είναι μέτοχος του Papandreou Medical Services και διευθυντής του Ultrasound Department. Η δε Σοφία είναι καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Ουαλίας της Μεγάλης Βρετανίας (University of Wales TSD).

Με την Μαρία υπήρξαμε συμμαθητές στο Γυμνάσιο της Καρπάθου. Αν και η Μαρία αρίστευε στα φιλολογικά μαθήματα και εγώ στα θετικά, όμως, αναπτύχθηκε μια αδελφική φιλία που κράτησε 65 ολόκληρα χρόνια. Επί πλέον, η Μαρία επιμελήθηκε και τα δέκα μου βιβλία. Εκτός από γραμματικές και συντακτικές διορθώσεις, έπαιρνε την πρωτοβουλία και ξανάγραφε και αναδιατήπωνε αρκετά κεφάλαια των βιβλίων. Με αυτά, που τώρα διαβάζω και ξαναδιαβάζω κρατώ τη μνήμη της ζωντανή και την μνημονεύω.

Μανώλης Κασσώτης