Η  άδεια λειτουργίας του Δημοτικού Σφαγείου της Κάσου, είναι γεγονός!! Παρά τα όσα περί αντιθέτου μετέδιδαν οι «Κασσάνδρες», υπογράφηκε η έγκριση λειτουργίας του σύγχρονου σφαγείου του νησιού της Κάσου η οποία θα ισχύσει για τρεις μήνες, όπως προβλέπει ο σχετικός νόμος και αμέσως μετά, θα δοθεί και οριστική αδειοδότηση.

Στο ενδιάμεσο αυτό διάστημα όπως αποφασίστηκε στην πρόσφατη συνάντηση που είχε το πολυμελές κλιμάκιο της Περιφέρειας με τους κτηνοτρόφους της Κάσου, δύο κτηνοτρόφοι θα επισκεφθούν την Αστυπάλαια προκειμένου να δουν από κοντά τη λειτουργία αντίστοιχου σφαγείου, ενώ αναμένεται να κληθούν κατά την πρώτη λειτουργία του σφαγείου, αυτοί που έκαναν την εγκατάσταση του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού. Μετά τη συγκεκριμένη θετική εξέλιξη, θα πρέπει ο Δήμος Κάσου να αποφασίσει εάν θα λειτουργήσει ο Δήμος το σφαγείο, η αν θα βρεθεί άλλη λύση π.χ να το λειτουργήσουν οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι, ο Γεωργικός Συνεταιρισμός, η  ΚΥΝΣΕΠ, ή άλλος φορέας.

Σφαγείο Κάσου

Η λειτουργία του σφαγείου πέραν των εσόδων από το δικαίωμα σφαγής, θα δώσει τέλος στις παράνομες και ανεξέλεγκτες σφαγές, θα περιορίσει το πρόβλημα της αδέσποτης βόσκησης, θα σταματήσει τις μεταφορές των ζώων σε άλλα νησιά για σφαγή και θα δώσει τη δυνατότητα πρόσληψης του απαραίτητου προσωπικού από κατοίκους της Κάσου, με ότι αυτό συνεπάγεται. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, χρηματοδότησε το έργο μέσω του ΕΣΠΑ, το εξόπλισε, το ηλεκτροδότησε και βέβαια  ξεμπλόκαρε τις τεχνικές διαδικασίες οι οποίες είχαν βαλτώσει και παρά την ολιγωρία και την άρνηση βασικών απαραίτητων υπογραφών από την κυρία Δήμαρχο, έφτασε και στην αδειοδότησή του.

Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργο Χατζημάρκο για το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του, τον Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα κ. Φιλήμονα Ζανετίδη ο οποίος επιμελήθηκε όλων των διαδικασιών, το διευθυντή της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας κτηνίατρο  συμπατριώτη μας κ. Ηλία Οικονομίδη, τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας, το μηχανικό του Επαρχείου κ. Γιάννη Καρατάσιο, τον ανάδοχο του έργου κ. Κώστα Περσελή, το δημοτικό σύμβουλο κ. Δημήτρη Φραγκούλη για την παρουσία του και τη συμβολή του στην τελευταία επίσκεψη του κλιμακίου της Περιφέρειας στο σφαγείο για τη δοκιμαστική λειτουργία του, τους κτηνοτρόφους του νησιού, τους υπαλλήλους της ΔΕΗ Κάσου και όλους όσους συνέβαλαν με κάθε τρόπο στις διαδικασίες ολοκλήρωσης του έργου.

Η λειτουργία του σύγχρονου σφαγείου στην Κάσο θεωρείται σημαντικό γεγονός στις υποδομές και στην οικονομία του νησιού και τα εγκαίνιά του πιθανόν να προγραμματισθούν πριν τις εορτές του Πάσχα.