- Καρπαθιακή - https://www.karpathiaki.gr -

Εκδηλώσεις μνήμης της 198ης επετείου του Ολοκαυτώματος της Η.Ν. Κάσου

Την Κυριακή 5 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε η έναρξη των  τριήμερων εκδηλώσεων  μνήμης της 198ης  επετείου του Ολοκαυτώματος της Ηρωική νήσου Κάσου  με  την εκκίνηση του 14ου Αγώνα δρόμου των Κασίων Αγωνιστών   με την  συμμετοχή 140 ατόμων διαφόρων  ηλικιών  (από  ενός έως 70 ετών). Στον αγώνα  δρόμου  συμμετείχαν επίσης επισκέπτες και φίλοι της Η.Ν. Κάσου από τα γειτονικά νησιά.

[1]

[2]

Το ίδιο βράδυ πραγματοποιήθηκε η  ανά κατηγορία απονομή διπλωμάτων & μεταλλίων στους συμμετέχοντες δρομείς. Ακολούθησε η παρουσίαση παραδοσιακών χορών από το μουσικοχορευτικό σχήμα των σχολείων του νησιού με υπεύθυνη την καθηγήτρια φυσικής αγωγής Μελπόμενη Δασκαλάκη και η απαγγελία παραδοσιακών μαντινάδων στο πνεύμα του Ολοκαυτώματος του δασκάλου Μηνά Η. Περσελή. Ενώ  η βράδια έκλεισε μέσα σε ένα απόλυτα θερμό κλίμα με το χορευτικό τμήμα του Λυκείου Ελληνίδων Καρπάθου.

[3]

[4]

[5]

[6]

[7]

[8]

Ακολούθησε δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος, χοροστατούντος του Μητροπολίτου Καρπάθου-Κάσου κ.κ.Αμβροσίου και με την εκφώνηση του πανηγυρικό της ημέρας από τον Κασιώτη δημοσιογράφο Νίκο Δελαγραμμάτικα .

Στο μνημείο Ηρώων πραγματοποιήθηκε  επιμνημόσυνη δέηση και  κατάθεση στεφάνων όπου αναγνώστηκε  το προσκλητήριο των πεσόντων Ηρώων Κασίων Αγωνιστών ενώ στη συνέχεια ακολούθησε παρέλαση της μαθητιώσας νεολαίας  του νησιού.

[9]

[10]

Ευχαριστίες σε όλους του συντελεστές της 198ης επετείου του Ολοκαυτώματος, στους υπαλλήλους των υπηρεσιών του Δήμου  της Η.Ν. Κάσου, στον διοικητή  Φρουράς  Η.Ν. Κάσου Ανθυπίλαρχο Λεωνίδα Κιουσένδερλη και στους οπλίτες του Λόχου Κασιωτών Αγωνιστών. Στον σύλλογο Αλιέων, στους οργανοπαίκτες του νησιού που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις αφιλοκερδώς, στην ΚΟΔΕΔΗΚ, και στην ΜΚΟ Αναγέννηση & πρόοδο- Αθλητικά μονοπάτια. Θερμές ευχαριστίες στην χορηγό εταιρεία των εκδηλώσεων ΒΑΠ Κουγιός (Ρόδος) .

Μετά το πέρας των επετειακών εκδηλώσεων ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην άτυπη συνεδρίαση ενημέρωσης που πραγματοποιήθηκε μετά το πέρας  των εκδηλώσεων μνήμης  στην Δημοτική Βιβλιοθήκη «Νικολάου Γ. Μαυρή» όπου ο  Δήμαρχος της  Η.Ν. Κάσου εξέθεσε τα ζητήματα που αντιμετωπίζει  η Δημοτική Αρχή κατά την άσκηση των καθηκόντων της τα οποία αποτελούν εμπόδια για την υλοποίηση έργων υποδομών και κατ’  επέκταση την ανάπτυξη της Η.Ν. Κάσου, στην εκπρόσωπό της Ελληνικής κυβέρνησης  και Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων και στον Σύμβουλο της κυβέρνησης επί θεμάτων ακριτικών περιοχών & Αγίου Όρους, Αλκιβιάδη Στεφανή και στους  παρόντες βουλευτές Δωδεκανήσου, Γιάννη Παπά, Μάνο Κόνσολα, Μίκα Ιατρίδη και τον Νεκτάριο Σαντορινιό στην γραμματέα του Τομέα Νησιωτικής Πολιτικής και εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής Ελευθερία Φτακλάκη.

[11]

[12]

Ο Δήμαρχος της Ηρωικής Νήσου Κάσου Μιχάλης Ερωτόκριτος μεταξύ άλλων διαμήνυσε σε όλους τους τόνους ότι κρίνεται αναγκαία  η εφαρμογή σε κάθε νομοθέτημα και σε κάθε έκδοση κανονιστικών αποφάσεων  από την κεντρική κυβέρνηση  του  παράγοντα  της νησιωτικότητας και η πάταξη της γραφειοκρατίας.

Ενώ  έδωσε  αυξημένη  βαρύτητα στην υπάρχουσα ακτοπλοϊκή συγκοινωνία καταθέτοντας  εκ μέρους  των κατοίκων του νησιού  την έντονη δυσαρέσκεια   τους  αλλά και την ανησυχία τους για την ασφάλεια  στην  πραγματοποίηση των ακτοπλοϊκών δρομολογίων από πλοία  ηλικίας μεγαλύτερης των  30 ετών   ενώ  για πολλοστή φορά κατέθεσε αίτημα  για την εξεύρεση  λύσης  στο μείζον  ζήτημα  της εξυπηρέτησης της ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας της Κασοκαρπαθίας με  την  δρομολόγηση πλοίων  α΄ κατηγορίας.

[13]

[14]

Κλείνοντας την  2 ώρη άτυπη συνεδρίαση  κατέθεσε και γραπτώς  7 σέλιδο υπόμνημα με όλα τα παραπάνω και  όχι μόνο ,  ζητώντας  απ’ όλους τους παρευρισκόμενους κοινοβουλευτικούς  και κυβερνητικούς  παράγοντες  να σταθούν κοντά στην Η.Ν. Κάσο και στους ακρίτες  της με στοχευόμενες παρεμβάσεις και έμπρακτη υποστήριξη ως αντίδωρο  και  ένδειξή σεβασμού της θυσίας  των προγόνων τους ,

« Να σταθείτε αρωγοί και υποστηρικτές της Ηρωικής νήσου Κάσου για να την κάνουμε όλοι μαζί μεγάλη ξανά όπως ήταν  πριν το Ολοκαύτωμά της»  τόνισε χαρακτηριστικά .