Εγκαινιάστηκε το Τμήμα Μεταφορών και Επικοινωνιών στην Κάρπαθο, που βάζει τέλος την ταλαιπωρία και στις δαπανηρές μετακινήσεις των κατοίκων Καρπάθου και Κάσου

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου κάνει πράξη τη νησιωτικότητα και την αποκέντρωση και στέλνει μήνυμα στο κεντρικό κράτος

Κίνηση υψηλού πολιτικού συμβολισμού  ήταν τα εγκαίνια του νέου Τμήματος της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, που πραγματοποιήθηκαν σήμερα, Τρίτη, στην Κάρπαθο, από τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργο Χατζημάρκο.

Με την αποκέντρωση να γίνεται πράξη και με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των κατοίκων των νησιών της Επαρχιακής Ενότητας Καρπάθου- Κάσου, το Γραφείο Μεταφορών-Επικοινωνιών του Επαρχείου, με απόφαση του Περιφερειάρχη, αναβαθμίστηκε σε Τμήμα και ήδη από το ξεκίνημα του νέου έτους διεκπεραιώνονται όλες οι υποθέσεις  αρμοδιότητάς του, χωρίς τη μεσολάβηση των υπηρεσιών της Ρόδου και της Αθήνας. Στο εξής, οι κάτοικοι της Καρπάθου και της Κάσου δεν θα χρειαστεί να ταξιδεύουν στην Ρόδο για να δώσουν εξετάσεις για την απόκτηση διπλώματος.

Ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος εγκαινιάζει το Τμήμα Μεταφορών και Επικοινωνιών στην Κάρπαθο

Τα εγκαίνια του νέου Τμήματος πραγματοποιήθηκαν σήμερα, παρουσία του Επάρχου κ. Γιάννη Μηνατσή, του Εντεταλμένου Περιφερειακού Συμβούλου και πολιτικού προϊσταμένου της Διεύθυνσης Μεταφορών Δωδεκανήσου κ. Χρήστου Μπάρδου, υπηρεσιακών παραγόντων της Περιφέρειας και εκπροσώπων των τοπικών αρχών της Καρπάθου και της Κάσου, που χαιρέτισαν την απόφαση του κ. Χατζημάρκου ως ιδιαίτερα σημαντική για τους κατοίκους των δύο ακριτικών νησιών.

Στιγμιότυπο από τα εγκαίνια του τμήματος Μεταφορών και Επικοινωνιών

Ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος δήλωσε επ’ ευκαιρία των εγκαινίων: «Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, σε μια επίσκεψη όχι μόνο ουσιαστική αλλά και εξόχως συμβολική. Σε μια χώρα που γίνεται όλο και πιο συγκεντρωτική, σε μια περίοδο που η συνεχής αποψίλωση της δημόσιας διοίκησης πλήττει πρωτίστως τη νησιωτική Ελλάδα, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου κάνει πράξη τη νησιωτικότητα και στέλνει το μήνυμα της αποκέντρωσης, με την πεποίθηση ότι μόνο μέσα από την  αποκέντρωση, μόνο μέσα από τον απογαλακτισμό της Αυτοδιοίκησης και των τοπικών κοινωνιών από το κεντρικό κράτος, η χώρα θα σταματήσει να ανακυκλώνει τη μιζέρια και την παθογένειά της. Για την Κάρπαθο που αδικήθηκε κατάφωρα με την εξαίρεσή της από την πρόσφατη τροπολογία για την αναστολή αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά, η  Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου κάνει αυτό που όφειλε να κάνει η Πολιτεία: να κάνει πράξη τη νησιωτικότητα και την αποκέντρωση, προϋποθέσεις εκ των ων ουκ άνευ, για την επιβίωση των νησιών μας».

Σημειώνεται ότι την ίδια ώρα που το κεντρικό κράτος έχει απομακρύνει από το νησί της Καρπάθου όλες σχεδόν τις δημόσιες υπηρεσίες (Δ.Ο.Y,ΙΚΑ,ΟΤΕ, ΔΕΗ κ.λ.π.) με αποτέλεσμα οι κάτοικοι των δύο ακριτικών νησιών της Περιφερειακής  Ενότητας Καρπάθου – Κάσου να υφίστανται την ταλαιπωρία των συνεχών μετακινήσεων και του οικονομικού  κόστους,  η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αποκεντρώνει τις υπηρεσίες της και αναβαθμίζει τα διάφορα Τμήματα στις Περιφερειακές Ενότητες.

Στιγμιότυπο από το κόψιμο της πίτας του Επαρχείου

Για το Τμήμα Μεταφορών και Επικοινωνιών της Καρπάθου, που στεγάζεται στο χώρο όπου μέχρι πρότινος λειτουργούσαν οι υπηρεσίες της Πολεοδομίας,  εργάστηκαν εντατικά οι υπηρεσίες της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών Δωδεκανήσου και προσωπικά ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Χρήστος Μπάρδος. Συγκεκριμένα εγκαταστάθηκε on line σύστημα, ηλεκτρονικοί υπολογιστές και διαμορφώθηκε ο χώρος του αρχείου, προκειμένου από δω και στο εξής, όλες οι διαδικασίες θα διεκπεραιώνονται από το Τμήμα Μεταφορών του Επαρχείου όπως, νέες άδειες κυκλοφορίας, άδειες και διπλώματα οδήγησης, ταξινομήσεις και καταθέσεις πινακίδων, διαδικασίες μεταβιβάσεων.  Σημαντικότερο όλων είναι το γεγονός ότι  οι κάτοικοι της Καρπάθου και της Κάσου, θα δίνουν πλέον τις προφορικές εξετάσεις και τις πρακτικές εξετάσεις στην Κάρπαθο. Έτσι,  θα αποφύγουν την ταλαιπωρία και τα έξοδα, ενώ θα περιορισθεί στο ελάχιστο ο χρόνος διεκπεραίωσης όλων των υποθέσεων.

Στιγμιότυπο από την επίσκεψη του Περιφερειάρχη στο εργοτάξιο του υπό κατασκευή νοσοκομείου Καρπάθου

Στιγμιότυπο από την επίσκεψη του Περιφερειάρχη στο εργοτάξιο του υπό κατασκευή νοσοκομείου Καρπάθου

Ο  Περιφερειάρχης, επί τη ευκαιρία της μετάβασής του στην Κάρπαθο, επισκέφθηκε το εργοτάξιο  του νέου Νοσοκομείου Καρπάθου, έργο ζωτικής  σημασίας για την Περιφερειακή Ενότητα Καρπάθου  – Κάσου, που θα ολοκληρωθεί εντός του 2017.

Στιγμιότυπο από την επίσκεψη του Περιφερειάρχη στο γήπεδο των Πηγαδίων

Στιγμιότυπο από την επίσκεψη του Περιφερειάρχη στο γήπεδο των Πηγαδίων

Επισκέφθηκε επίσης  το γήπεδο στα Πηγάδια που απέκτησε επιτέλους χλοοτάπητα. Όπως είναι γνωστό, με απόφαση του Περιφερειάρχη, χρηματοδοτήθηκε με 150.000 ευρώ η προμήθεια του χλοοτάπητα του γηπέδου ο οποίος έχει ήδη τοποθετηθεί  καθώς και ο ηλεκτροφωτισμός του, προϋπολογισμού 130.000 ευρώ, η δημοπράτηση του οποίου θα γίνει άμεσα.

Μετά το πέρας των εγκαινίων του Τμήματος Μεταφορών και Επικοινωνιών, ακολούθησε  στο γραφείο του Επάρχου κ. Γιάννη Μηνατσή η κοπή της βασιλόπιτας του Επαρχείου και έγινε ο απολογισμός έργου της Περιφερειακής Ενότητας Καρπάθου και Κάσου.