Εγκαινιάστηκε τον Αύγουστο που πέρασε από την Περιφερειακή Ενότητα Καρπάθου – Κάσου με όλη την επιβαλλόμενη επισημότητα, δια του Επάρχου κ. Γιάννη Γεωρ. Μηνατσή και της απογόνου του Μάρκου Μαλλιαράκη κ. Εύης Σακελλαρίδου – Παυλοπούλου, συζύγου του Αρχηγού του Στόλου Αντιναυάρχου Ιωάννη Γ. Παυλόπουλου η νεοδημιουργημένη Αίθουσα  Εκδηλώσεων και Σεμιναρίων των Διοικητηρίων της Καρπάθου. Πρόκειται ουσιαστικά  για το δεύτερο σκέλος μιας κίνησης–προπομπού της συμπλήρωσης των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, με την οποία η Π. Ε. Καρπάθου – Κάσου τίμησε τον Αύγουστο που πέρασε δυο εξέχουσες πατριωτικές φυσιογνωμίες των νησιών μας που πρωταγωνίστησαν τα χρόνια εκείνα στους πατριωτικούς αγώνες.

Τον Παραστάτη Καρπάθου στις Επαναστατικές Εθνοσυνελεύσεις των Ελλήνων Χατζηλία Οικονόμου με την απονομή του ονόματός του στην αίθουσα των γραφείων του κ. Επάρχου και τον επίσης Παραστάτη Κάσου στις Εθνοσυνελεύσεις, μετέπειτα διατελέσαντα και Έπαρχο Καρπάθου, Μάρκο Μαλλιαράκη με την απονομή του ονόματός του στην νέα αίθουσα Εκδηλώσεων και Σεμιναρίων της Περιφερειακής μας Ενότητας.

Ο Σύμβουλος Πολιτισμού της Π.Ε. Καρπάθου – Κάσου κ. Γιώργος Ν. Τσαμπανάκης ανοίγει την εκδήλωση.

Μάνος Κόνσολας

Ο Μάρκος Μαλλιαράκης, όπως είναι τοις πάσι γνωστόν, υπήρξε η ηρωικότερη και διαπρεπέστερη φυσιογνωμία ανάμεσα σε όλους όσους διοίκησαν διαχρονικά στο δεύτερο βαθμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης την Επαρχία Καρπάθου και δίκαια του απονεμήθηκε η οφειλόμενη αυτή τιμή που αντανακλάται ουσιαστικά στο σύνολο των πατριωτικών αγώνων των Κασιωτών. Τούτο μάλιστα έγινε εμφανέστερο από τις ομιλίες του Επάρχου Καρπάθου – Κάσου κ. Γιάννη Γεωρ. Μηνατσή με θέμα «Η θητεία του Μάρκου Μαλλιαράκη ως Επαναστατικού Επάρχου Καρπάθου και η σπουδαία προσφορά του στον τόπο» και του Καθηγητή Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Μανόλη Μελά με θέμα «Η πολεμική δράση και ο ηρωικός θάνατος του Μάρκου Μαλλιαράκη» που αναφέρονταν στο βίο και στη δράση του Μάρκου Μαλλιαράκη και ήταν ενταγμένες στην σχετική ημερίδα που συνδιοργανώθηκε από την Περιφερειακή Ενότητα Καρπάθου – Κάσου και το Καρπαθιακό Κέντρο Έρευνας και Πολιτισμού. Η ημερίδα αυτή συμπεριλήφθηκε στον κύκλο «ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΟΣΤΡΙΑ – 2017» της Περιφερειακής μας Ενότητας που επιχορηγείται από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Ο Έπαρχος Καρπάθου – Κάσου κ. Γιάννης Γ. Μηνατσής μαζί με την απόγονο του Μάρκου Μαλλιαράκη κ. Εύη Σακελλαρίδου – Παυλοπούλου κάτω από την πλάκα ονοματοδοσίας της Αίθουσας.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καρπάθου και Κάσου πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης πατήρ Αμβρόσιος Μαναρουλάς, ο εφημέριος του Ι. Ν. Αγίου Γεωργίου Σπόων  αιδεσιμολογιότατος πατήρ Σπυρίδων Σκαρβελάκης, η απόγονος του τιμώμενου Ήρωα της Ελληνικής Παλιγγενεσίας πλοιάρχου Μάρκου Μαλλιαράκη κ. Ευαγγελία Σακελλαρίδου και η κόρη της κ. Εύη Σακελλαρίδου – Παυλοπούλου, ο Έπαρχος Καρπάθου – Κάσου κ. Γιάννης Γεωρ. Μηνατσής, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Μάνος Κόνσολας, ο Εκπρόσωπος του Δημάρχου Καρπάθου, Αντιδήμαρχος κ. Γεώργιος Τούμα, ο π. Δήμαρχος Καρπάθου κ. Μιχάλης Χανιώτης, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων Αθηνών – Πειραιώς κ. Γιάννης Φραγκούλης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου των Απανταχού Καρπαθίων καθηγητής κ. Γιάννης Καραϊτιανός, ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Νικήτας Πολεμικός, η διευθύντρια του 2ου Δημοτικού Σχολείου Καρπάθου κ. Καλλιόπη Ιωαννίδου, ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Κέντρου Υγείας Καρπάθου κ. Θεοδόσης Μαστρομηνάς, η Πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Καρπάθου κ. Θεοδώρα Διαμαντή, Εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Πρόεδροι πατριωτικών συλλόγων και άλλων φορέων και πλήθος Καρπαθίων.

Την εκδήλωση συντόνισε ο Σύμβουλος Πολιτισμού της Π.Ε. Καρπάθου – Κάσου κ. Γιώργος Νικ. Τσαμπανάκης που κατέθεσε και τη σχετική πρόταση.