Η 7η  Μαρτίου για τα Δωδεκάνησα δεν είναι μόνο ημέρα Μνήμης και Τιμής, αλλά και ένα  καθοριστικό ορόσημο της Ιστορίας μας, ένα σημείο αναφοράς για το μέλλον.

Δημήτρης Γάκης

Παρά τις δύσκολες ώρες που περνάει η χώρα μας εξαιτίας της τραγωδίας των Τεμπών ο Πανδωδεκανησιακός ενθουσιασμός της ημέρας, αναπαριστά το παρελθόν και αποτελεί υψηλή έκφραση τιμής και εκδήλωση χρέους προς όλους εκείνους τους Δωδεκανήσιους που αγωνίστηκαν  για την Ενσωμάτωση με Ελληνική ψυχή και πνοή ελευθερίας και φέρνει στη σκέψη όλων μας τις προσδοκίες και τους κόπους τους για την ένωση της Δωδεκανήσου με τον εθνικό κορμό.

Την ίδια στιγμή, η  75η επέτειος, όπως κάθε επέτειος της Ενσωμάτωσης έχει διπλή αξία.

Μας προκαλεί να δούμε το μέλλον της Δωδεκανήσου. α να αποκτήσουν περιεχόμενο συλλογικά οράματα και αξίες του Λαού μας .

Μας προκαλεί να συζητήσουμε για τη συμβολή των επιτευγμάτων της κοινωνίας και της οικονομίας , του τουρισμού  και του πολιτισμού της Δωδεκανήσου στην προσπάθεια της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας.

Με το βλέμμα στραμμένο στις σημερινές  ανάγκες, τα καθημερινά προβλήματα και τις προσδοκίες των νησιωτών. Καθιστώντας τις αλήθειες του παρελθόντος σύμμαχο απέναντι σ’ ένα δύσκολο μέλλον.

Και αυτή τη βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη, θα την πετύχουμε απελευθερώνοντας   κοινωνικό και παραγωγικό  δυναμισμό των Δωδεκανήσιων.

Διευρύνοντας την ατζέντα του διαλόγου πολιτών – τοπικών φορέων και θεσμικών οργάνων της Πολιτείας για την αναπτυξιακή προοπτική των νησιών μας.

Επανεξετάζοντας τη σημερινή στρατηγική ανάπτυξης, λαμβάνοντας υπόψιν τις χωρικές, δημογραφικές και παραγωγικές ιδιαιτερότητες της Δωδεκανήσου. 

Σχεδιάζοντας όλοι μαζί το μέλλον μας.

Αν θέλουμε η σημερινή ημέρα να είναι και ημέρα αυτογνωσίας και ημέρα προοπτικής, η ενδυνάμωση της αναπτυξιακής διαδικασίας στη Δωδεκάνησο προϋποθέτει την αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων που προσφέρονται σήμερα:

Από εθνικούς και διεθνείς πόρους μέχρι τα ευρωπαϊκά προγράμματα και τα Ταμεία για έργα κοινωνικής συνοχής και νησιωτικής προκοπής.

Προς όφελος της κοινωνίας, έργα για όλους τους πολίτες, διαλύοντας κάθε μικροπολιτική «αστοχία» της σημερινής κυβέρνησης, ενάντια στις παρωχημένες συντηρητικές ιδεοληψίες της ΝΔ – του κέρδους των μεγάλων εταιρειών και της πλουτοκρατίας, δίνοντας έμφαση στο συγκριτικό αναπτυξιακό πλεονέκτημα των νησιών μας, τον πολιτισμό και τον τουρισμό, αναπτύσσοντας τον πρωτογενή τομέα, τα σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία προς όφελος του πολίτη, με την κατάλληλα σχεδιασμένη ενδο-νησιωτική επικοινωνία, με ποιοτικές υπηρεσίες υγείας σε κάθε νησιώτη συμπολίτη μας, με αντισεισμική θωράκιση και προστασία όλων των νησιών μας, με στόχο την εξωστρέφεια και την καινοτομία.

Αυτή είναι η δική μας προτεραιότητα, το δικό μας όραμα για να βγει η Δωδεκάνησος από τις συνεχείς – οικονομική, κοινωνική και ενεργειακή – κρίσεις, με μια κοινωνία πιο ισχυρή, με μια οικονομία πιο σταθερή, παραγωγική βιώσιμη και δίκαιη, με μια χώρα εξωστρεφή και συνεργατικήμε αυξημένο ρόλο στην Ευρώπη και στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου».

Δημήτρης Γάκης