Η Βουλή των Ελλήνων θα τιμήσει την επέτειο της ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου στον Εθνικό Κορμό με ειδική συνεδρίαση που θα διεξαχθεί την 01.03.2017. Για το θέμα αυτό, καθώς και για τις εκδηλώσεις και τις δράσεις με τη συμμετοχή και τη στήριξη της Βουλής των Ελλήνων για τη Δωδεκάνησο σε όλη τη διάρκεια του επετειακού έτους 2017, ενημέρωσε σήμερα 15.02.17 ο Πρόεδρος της Βουλής Νικόλαος Βούτσης, τον Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου, τους Δημάρχους Ρόδου, Κω και Καρπάθου, παρουσία όλων των βουλευτών της Δωδεκανήσου και εκπροσώπων Δωδεκανησιακών Σωματείων.

Μετά τη σύσκεψη στο γραφείου του Προέδρου της Βουλής, ο βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Γάκης δήλωσε:

Η απόφαση για τη διεξαγωγή της ειδικής συνεδρίασης της Βουλής για την επέτειο της Ενσωμάτωσης και η ανακήρυξη του 2017 ως «Έτους Δωδεκανήσου» είναι ένα γεγονός με μεγάλη εθνική σημασία, αναδεικνύει το ρόλο των νησιών μας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και αποτελεί μια έμπρακτη στήριξη της Νησιωτικότητας από το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος, που η πρωτοβουλία που ξεκινήσαμε στην Επιτροπή Περιφερειών για την επί της ουσίας αναβάθμιση των επετειακών εκδηλώσεων για την Ενσωμάτωση, βρίσκει σήμερα την δικαίωσή της. Η ανακήρυξη του 2017 ως «έτος Δωδεκανήσου» θα συνδέσει ακόμα περισσότερο τη νησιωτική κοινωνία με τη Βουλή, θα συμβάλλει σημαντικά στο διάλογο για τη αναπτυξιακή προοπτική της Δωδεκανήσου για την επίτευξη πραγματικής κοινωνικής και εδαφικής συνοχής στα νησιά μας.

Δημήτρης Γάκης

Μέσα από τις εκδηλώσεις και τις δράσεις για τον εορτασμό του κορυφαίου ιστορικού γεγονότος της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου στον Εθνικό κορμό, όπως δήλωσα σήμερα και στην ΕΡΑ Ρόδου, στόχος μας δεν είναι μόνο η ανάδειξη της ελληνικότητας των νησιών αλλά και ο σχεδιασμός σε κάθε ένα ξεχωριστά επιμέρους δράσεων, που θα αναδεικνύουν τα ιδιαίτερα προβλήματα των νησιών αλλά και τις αναπτυξιακές τους δυνατότητες. Η Πολιτεία θα πρέπει να συνδράμει εμπράκτως σ’ αυτό δίνοντας στις τοπικές κοινωνίες και τους Δήμους τη δυνατότητα να διαχειριστούν και να αξιοποιήσουν τα πλεονεκτήματά τους. Στόχος μας είναι ώστε σε κάθε νησί, να προβάλλουμε νέες ιδέες και ενδιαφέρουσες προτάσεις για την πολιτική, τον πολιτισμό και την κοινωνική αλληλεγγύη, στέλνοντας ένα ηχηρό και αποφασιστικό μήνυμα αισιοδοξίας για το μέλλον και την αναπτυξιακή προοπτική των νησιών μας.

Όπως συμφωνήθηκε στη σύσκεψη, σε συνεργασία με την Περιφέρεια και τους Δήμους, θα προχωρήσουμε σε ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό των επετειακών εκδηλώσεων σε κάθε νησί, δίνοντας ένα ξεχωριστό «χρώμα» στις επετειακές εκδηλώσεις.

Είμαστε υποχρεωμένοι να φανούμε αντάξιοι των «υποθηκών» της ιστορίας μας και δεν θα πάψουμε να αγωνιζόμαστε για την πρόοδο και ειρήνη, για την ευημερία των συμπολιτών μας».

Το ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ