Σε παγκόσμια πρωτιά, ο Νίκος Μπουρδανιώτης, διάσημος Ελληνο-Αυστραλός φωτογράφος με έδρα το Σύδνεϋ και διευθυντής φωτογραφίας των Greek City Times, δώρισε ολόκληρη την έκθεση της Αθήνας με την Συλλογή των Ευζώνων του στην Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας την Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2023, κατά τη διάρκεια στενής φιλικής επίσκεψης στο Αρχηγείο της Ελληνικής Προεδρικής Φρουράς (Φρουρά) στην Αθήνα, Ελλάδα.

Left to Right: Admiral Efthymios Mikros / H.E, Ms Katerina Sakellaropoulou / Nick Bourdaniotis / Colonel Ilias Karmiris 

Η έκθεση παρουσιάστηκε στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών τον Μάρτιο του 2023, υπό την αιγίδα της Α.Ε. Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Η Προεδρία της Ελλάδας, συγκινημένη από τον αντίκτυπο της έκθεσης, ζήτησε ευγενικά τη μόνιμη έκθεση της στο Προεδρικό Μέγαρο και στα κεντρικά γραφεία των Ευζώνων (Φρουρά). Επιπλέον, θα πραγματοποιήσει περιοδείες και εκδηλώσεις κύρους της Προεδρίας σε όλη την Ελλάδα και τον κόσμο.

Nick Bourdaniotis intimate walk-through with H.E, Ms. Katerina Sakellaropoulou

Αυτή η χειρονομία είναι μια απόδειξη της ιστορικής σημασίας κάποιου από την ελληνική διασπορά να συνεισφέρει στην πλούσια ταπισερί τοίχου της ελληνικής ιστορίας με αυτόν τον πρωτοφανή τρόπο.

Ο Νίκος Μπουρδανιώτης παρουσίασε την κληρονομιά της Ελληνικής Προεδρικής Φρουράς (Εύζωνες) και εξασφάλισε μια θέση για αυτήν στα χρονικά της ελληνικής ιστορίας. Είναι μια περήφανη στιγμή για την ελληνική διασπορά και μια σημαντική συνεισφορά στη διατήρηση της ελληνικής κληρονομιάς.

Κατά τη διάρκεια της στενής φιλικής ξενάγησης με την Α.Ε. Προέδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας  Κατερίνα Σακελλαροπούλου στην ανακατασκευασμένη έκθεση της Αθήνας στη φρουρά, ο Μπουρδανιώτης εξέφρασε εύγλωττα πώς η αγάπη για την Ελλάδα στην Αυστραλία εκφράζεται μέσα από την πλούσια ταπισερί της τέχνης και εξήγησε ότι το ελληνικό DNA είναι συνυφασμένο με την ίδια την ουσία της ελληνικής κληρονομιάς που είναι ενσωματωμένη στην έκθεση. Υπογράμμισε τη σημασία της έκθεσης ως ένα γενναιόδωρο δώρο από την αυστραλιανή κοινότητα, της οποίας η χορηγία επέτρεψε την παρουσίαση της στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών στην Αθήνα, η οποία θα εκτίθεται πλέον μόνιμα στο Προεδρικό Μέγαρο και στο Αρχηγείο των Ευζώνων.

H.E, Ms. Katerina Sakellaropoulou mentioned to Nick Bourdaniotis that this image was a favourite.

Η «Συλλογή των Ευζώνων του Νίκου Μπουρδανιώτη» είναι μια εκπληκτική έκθεση 27 φωτογραφιών τυπωμένων σε υψηλής ποιότητας χειροποίητο φωτογραφικό μεταλλικό καμβά. Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν από τον Μπουρδανιώτη, στον οποίο παραχωρήθηκε παρασκηνιακή πρόσβαση στην καθημερινή ζωή των Ευζώνων για ιστορικούς, αρχειακούς και μέσων ενημέρωσης σκοπούς τα τελευταία επτά χρόνια, κάτι που συμβαίνει σπάνια.

Nick Bourdaniotis explains to H.E Ms Katerina Sakellaropoulou that the Acropolis is a sacred site with the olive trees playing a huge part in its history.

Η έκθεση της Συλλογής των Ευζώνων άνοιξε για πρώτη φορά στο Σίδνεϋ τον Φεβρουάριο του 2021 υπό την αιγίδα του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, προκαθήμενου της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, και έχει ταξιδέψει σε όλη την Αυστραλία σε πολλούς καταξιωμένους χώρους, συμπεριλαμβανομένου του Εθνικού Μουσείου στην Καμπέρα και του Ναυτικού Μουσείου στο Σίδνεϋ.

Nick Bourdaniotis explains to H.E Ms Katerina Sakellaropoulou that the Acropolis is a sacred site with the olive trees playing a huge part in its history.

The entrance of the President of Greece to The Evzones Collection reconstructed Athens Museum exhibition  Φωτογραφίζοντας τους Εύζωνες:Μια ματιά στην καρδιά και την ψυχή των αγαπημένων γιων της Ελλάδας.

Οι φωτογραφικές δεξιότητες του Νίκου Μπουρδανιώτη είναι διαισθητικές και οι καλλιτεχνικές του δημιουργίες αποτυπώνουν την ανθρωπιά της στιγμής. Οι φωτογραφίες του από τους Εύζωνες που βαδίζουν πάνω από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης για να πλησιάσουν τον Παρθενώνα ενσωματώνουν το ακατανίκητο πνεύμα του ελληνισμού που ενσωματώνεται στην ιστορία και τις παραδόσεις της Προεδρικής Φρουράς.

Nick Bourdaniotis thanking H.E, Ms. Katerina Sakellaropoulou for accepting the donation from the Greek community of Australia.

Ο Μπουρδανιώτης συνάντησε για πρώτη φορά τους Εύζωνες όταν ένα απόσπασμα της Προεδρικής Φρουράς ήρθε στο Σίδνεϋ το 2016 για να συμμετάσχει στον εορτασμό της Ημέρας των ANZAC. Η φωτογραφική του προσωρινή παραμονή με τους Εύζωνες συνεχίστηκε στην Αθήνα και ξανά στην Αυστραλία όταν μέλη της Προεδρικής Φρουράς επέστρεψαν στην Μελβούρνη και την Αδελαΐδα.

Οι αισθητικές ευαισθησίες των Ευζώνων, είτε πρόκειται για τις στυλιζαρισμένες κινήσεις τους στην αλλαγή φρουράς είτε για την στάση τους σε απόλυτη προσοχή, εντελώς ακίνητοι, αποτυπώνονται έξοχα από τη φωτογραφική δεινότητα του Νίκου.

Η Συλλογή των Ευζώνων δείχνει την επίλεκτη Προεδρική Φρουρά σε ένα πραγματικά αξιοσημείωτο φως.

Η έκθεση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Εξοχότητας της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας  Κατερίνας Σακελλαροπούλου, στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών τον Μάρτιο του 2023.

Nick Bourdaniotis on an intermate guided tour with H.E, Ms. Katerina Sakellaropoulou

Βασικοί χορηγοί της έκθεσης της Αθήνας είναι ο Καλυμνιακός Σύλλογος της ΝΝΟ, ο Κυθηραϊκός Σύλλογος Αυστραλίας, το Κληροδότημα Νικολάου Αντωνίου Αρώνη, η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα και η Εκκλησία της Καμπέρας και της Περιφέρειας και το NSW/ACT του Αγίου Βασιλείου.

Σημαντικοί συνεισφέροντες είναι το Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας, η Greek City Times, η Image Smart και το Hellenic Club του Σίδνεϋ.

Συνεισφέροντες είναι: Roses Αυστραλία, Frutex Αυστραλία, Ομάδα Εστιατορίων Σίδνεϋ, Ομάδα Vlandis, Σοκολάτες Φαρδούλης, Betty Lee του Bowerhaus, Μόδα Μαλλιών Raissis, Ελαιόλαδο ETEO, το Δημόσιο Ξενοδοχείο (Χάρης & Αρθούρος Στάμος), Φελίσια Αρώνη Art Gallery, Bourdo Photography, Γιώργος & Σούζαν Τσουκαλάς, Σαμ και Χριστίνα Τσατσούλης, και Γιώργος και Ειρήνη Τσένκας.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Συλλογή των Ευζώνων, επισκεφθείτε το Evzones – Greece (greece2021.com.au)

Left to Right: Dimitris Anastasopoulos / Molly Chiotis / H.E, Ms. Katerina Sakellaropoulou / Nick Bourdaniotis / Christina Pagoni

Nick Bourdaniotis with H.E, Ms. Katerina Sakellaropoulou