Σε μία σειρά από παρεμβάσεις και ενέργειες προχώρησε ο Δήμος Πάτμου με στόχο την βελτίωση και αναβάθμιση των σχολικών κτιριακών υποδομών σε Πάτμο και Αρκιούς, ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς.

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΕΝΤΕΣ-ΘΑΝΑΣΗΣ ΓΙΑΝΝΑΡΗΣ

Στη σημαντική αυτή εξέλιξη συνέβαλλε η πολύ εποικοδομητική συνάντηση μεταξύ του Δημάρχου Πάτμου Λευτέρη Πέντε και του Διευθύνοντα Συμβούλου της ΚΤΥΠ ΑΕ κ. Θανάση Γιάνναρη στις αρχές του καλοκαιριού.

Στο πλαίσιο της σύσκεψης παρουσιάστηκε διεξοδικά από τον Δήμαρχο η αναγκαιότητα για την επισκευή και αποκατάσταση της Πατμιάδας Εκκλησιαστικής Σχολής που αποτελεί το αρχαιότερο σε λειτουργία σχολείο στην Ελλάδα και τέθηκε επί τάπητος το ζήτημα για τη συντήρηση και βελτίωση των σχολικών υποδομών στους Αρκιούς.

ΟΙ ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ (ΚΤΥΠ) Α.Ε. που είναι ο ενιαίος κατασκευαστικός φορέας του Ελληνικού κράτους για όλες τις δημόσιες κτιριακές υποδομές και υπάγεται στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών αξιολόγησε ως καίριες τις ανάγκες που έθεσε ο Δήμαρχος και ανταποκρίθηκε άμεσα με τη δρομολόγηση των απαραίτητων έργων που θα δώσουν νέα ώθηση στην ποιότητα των παρεχόμενων εκπαιδευτικών υπηρεσιών στο νησί της Αποκάλυψης.

Ήδη έχει διακηρυχτεί ανοικτή διαδικασία μέσω του Ε.Σ.Η.ΔΗ.Σ. για την επιλογή αναδόχου κατασκευής του έργου «επισκευές και συντήρηση του Εκκλησιαστικού Γυμνασίου – Γενικού Εκκλησιαστικού Λυκείου Πατμιάδας Εκκλησιαστικής Σχολής» με συνολικό προϋπολογισμό αξίας 1.760.000,00€.

Επιπλέον σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το έργο για την επισκευή & συντήρηση Μονοθέσιου Δημοτικού Σχολείου Αρκιών και βοηθητικού κτιρίου Δήμου Πάτμου, με εκτιμώμενη αξία σύμβασης, 36.966,84€.

«Η παιδεία αποτελεί ξεχωριστό κεφάλαιο για την ιστορία και την κουλτούρα της κοινωνίας της Πάτμου που συνδέεται διαχρονικά και άρρηκτα με τη «φώτιση» ολόκληρου του Ελληνικού έθνους.

Ως Δημοτική Αρχή οφείλουμε να πράττουμε τα μέγιστα για την εκπαίδευση της νέας γενιάς, την αναβάθμιση της παιδείας στο νησί και τη συντήρηση και περιφρούρηση του πολύτιμου «εκπαιδευτικού εθνικού αποθέματος» που ακούει στο όνομα Πατμιάδα Εκκλησιαστική Σχολή.

Αξίζει να αναφερθεί πως σύμφωνα και με την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση για τα εκκλησιαστικά σχολεία, η Πατμιάδα όχι μόνο συνεχίζει να λειτουργεί, αλλά από το επόμενο σχολικό έτος 2022-2023 θα διέπεται και από τα όσα ισχύουν για τα πρότυπα σχολεία», σημειώνει ο Δήμαρχος Πάτμου αναφορικά με τις δράσεις και παρεμβάσεις του Δήμου.

Στο πνεύμα αυτό εξάλλου,ο Δήμος Πάτμου έχει προβεί παράλληλα και στις απαιτούμενες ενέργειες συντήρησης, επισκευής, αναβάθμισης και βελτίωσης των σχολικών κτιριακών εγκαταστάσεων στο νησί, με ιδία δαπάνη.

Ο Δήμος Πάτμου και ο Δήμαρχος ευχαριστούν τον Υπουργό Μεταφορών και Υποδομών κ. Κώστα Αχ. Καραμανλή για την τόσο σημαντική αρωγή του στα δύο ζητήματα ώστε τα λόγια να γίνουν πράξη, το Γραφείο του Πρωθυπουργού για το θερμό ενδιαφέρον που επέδειξε σχετικά με το σχολείο των Αρκιών, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Γιάνναρη και την ΚΤΥΠ για την αμεσότητα και τον επαγγελματισμό τους, τον Σχολάρχη της Πατμιάδας Σχόλης κ. Ιωάννη Ζαρκαδούλα που χάρη στις αδιάκοπες προσπάθειες το όραμα παραμένει ζωντανό, καθώς και τον Βουλευτή Δωδεκανήσουκ. Ιωάννη Παππά για τη στήριξη στο θέμα της Πατμιάδας.