Η Πυροσβεστική Υπηρεσία υπενθυμίζει, ότι από την 1η Μαΐου σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία αρχίζει η αντιπυρική περίοδος κατά την οποία  απαγορεύεται οποιαδήποτε φωτιά στην ύπαιθρο αλλά και σε κατοικημένες περιοχές, ακόμα και σε ιδιόκτητους  οικοπεδικούς χώρους,  έως την λήξη αυτής την 31η Οκτωβρίου.

Στο νησί της Ρόδου και στην Δωδεκάνησο γενικότερα, λόγω των ιδιαίτερων κλιματολογικών συνθηκών – μεγάλες θερμοκρασίες, παρατεταμένη ανομβρία κατά τους θερινούς ιδιαίτερα μήνες, ισχυροί άνεμοι (μελτέμια), το εύρος και το είδος των δασικών εκτάσεων (πευκοδάση) – θα πρέπει οι πολίτες να έχουν πάντα υπόψη τους  τον κίνδυνο της πυρκαγιάς όταν ασχολούνται με τους καθαρισμούς των οικοπέδων τους και άλλες συναφείς ασχολίες και συνιστάται να σταματήσουν αυτού του είδους τις δραστηριότητες.

Τα νησιά της Ρόδου και της Καρπάθου ιδιαίτερα, έχουν επανειλημμένα πληγεί από πυρκαγιές, με αποτέλεσμα να έχουν απολέσει σημαντικό τμήμα του φυσικού τους περιβάλλοντος.

Ιδιαίτερη προσοχή από όλους χρειάζεται τις ημέρες με αυξημένη επικινδυνότητα (υψηλές θερμοκρασίες, άνεμοι, χαμηλή υγρασία κ.λ.π.), όπως αυτή αποτυπώνεται και στον χάρτη επικινδυνότητας, που θα εκδίδεται καθημερινά κατά την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου για όλη την Ελλάδα, περίπου  στις  13:00΄ μ.μ., από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και θα ανακοινώνεται διαδικτυακά, (civilprotection.gr).

Μερικές χρήσιμες συμβουλές:

  • Μην ανάβετε υπαίθριες ψησταριές μέσα ή κοντά στα δάση ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα το καλοκαίρι (π.χ. σε κάμπινγκ, πικ νικ, πανηγύρια, κ.λ.π.).
  • Μην κάνετε εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (π.χ. ηλεκτροσυγκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που δημιουργεί σπινθήρες).
  • Μην πετάτε αναμμένα τσιγάρα.
  • Μην αφήνετε σκουπίδια στο δάσος, υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης.
  • Μην κυκλοφορείτε άσκοπα στους δασικούς δρόμους τις ημέρες με αυξημένη επικινδυνότητα ή με υψηλό δείκτη στον χάρτη πρόβλεψης  κινδύνου πυρκαγιάς. Σεβαστείτε τις απαγορεύσεις πρόσβασης σε δασικές περιοχές τις παραπάνω ημέρες.
  • Μην σταθμεύετε το όχημά σας σε σημεία που υπάρχουν ξερά χόρτα. Ο καταλύτης των αυτοκινήτων διατηρείται υπερθερμασμένος για αρκετό χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σοβαρός κίνδυνος έναρξης πυρκαγιάς.
  • Φροντίσετε να ενημερώνεστε, από το ραδιόφωνο, την τηλεόραση, τον τύπο και μέσω του Διαδικτύου (Internet), για τις ιδιαίτερα επικίνδυνες ημέρες. Οι επίσημες πηγές ενημέρωσης με δελτία τύπου και ανακοινώσεις είναι η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (Ε.Μ.Υ.) και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
  • Όταν οδηγείτε και βλέπετε ή ακούτε πυροσβεστικά οχήματα να πλησιάζουν, προκειμένου να διευκολύνετε την ταχύτερη προσέγγισή τους στον τόπο του συμβάντος, να οδηγείτε όσο το δυνατόν πιο δεξιά και στις δύο κατευθύνσεις κυκλοφορίας ούτως ώστε να μένει κενό το μέσον του οδοστρώματος για την απρόσκοπτη διέλευση των οχημάτων άμεσης επέμβασης.

Σε περίπτωση που αντιληφθείτε μια πυρκαγιά:

Τηλεφωνήστε ΑΜΕΣΩΣ στον αριθμό κλήσης 199 και δώστε σαφείς πληροφορίες για την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρίσκεστε, καθώς και πληροφορίες για τη συγκεκριμένη θέση που βλέπετε την πυρκαγιά.

  • Για την προστασία των δασών και του φυσικού περιβάλλοντος χρειάζεται η συμβολή όλων!

Διοικητής ΔΙ.Π.Υ. Ν.
Ιωάννης Τσιτσικάς
Πύραρχος