Στο τελευταίο ΔΣ η παράταξη μας, με πρόταση της, εξέφρασε μια γενικότερη ανάγκη της κοινωνίας για ένα διευρυμένο φάσμα οικονομικών ελαφρύνσεων προς πολίτες και επιχειρήσεις ώστε να εξασφαλιστεί ένα χρονικό περιθώριο ανασύνταξης και εναρμόνισης στη νέα πραγματικότητα για όλους καθώς βρισκόμαστε στα πρόθυρα μια νέας οικονομικής κρίσης.

Η πρόταση μας για επιπλέον μέτρα ελάφρυνσης δημιουργήθηκε από την ανεπάρκεια της εισήγησης της Δημοτικής Αρχής που ασπάζεται λογιστικές υποδείξεις και μια επιδερμική αντιμετώπιση του φαινομένου, όπου όμως απουσιάζει η πολιτική πρωτοβουλία.

Για αυτό το λόγο αρχικώς προτείναμε αναβολή του θέματος (την οποία αρνηθήκατε), ώστε να το επαναφέρουμε συνολικά προσθέτοντας τις προτάσεις μας αφού δεν μας καλέσατε ως είχατε καθήκον και ως πράττουν άλλοι Δήμοι σε διάλογο για μια συλλογική εισήγηση σε αυτές τις δύσκολες ώρες της πανδημίας.

Μενετές, Κάρπαθος. Φωτό: Δημήτρης Σπανός

Έτσι, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου ενέκρινε κατά πλειοψηφία τη συνδυασμένη πρόταση μας που αποσκοπεί σε απαλλαγή από διάφορες επιβαρύνσεις προς έμπρακτη στήριξη στο δημότη.

Η δημοκρατική πεποίθηση μας είναι ότι μια τέτοια πρόθεση δεν μπορεί να γίνει αφορμή αντιπαραθέσεων και δεν αποδεχόμαστε την επιθετική-αλαζονική δήλωση της Δημοτικής αρχής στο βωμό των εντυπώσεων.

Από τη στιγμή που υπάρχει μια απόφαση του ΔΣ είναι υποχρέωση των πολιτικών προϊσταμένων του Δήμου να τη σεβαστούν, θωρακίζοντας τις προτάσεις με το κατάλληλο ρυθμιστικό πλαίσιο μέσω των υπηρεσιών, ώστε να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα και όχι να «πανηγυρίζουμε» με δελτία τύπου την απόρριψη της πρότασης λόγω διαδικαστικών και γραφειοκρατικών αιτιών.

Άλλωστε δεν παραθέσαμε παράλογες απαιτήσεις ούτε διεκδικούμε παρθενογένεση ιδεών.

Πολλοί δήμοι του νομού μας μέσα από συνεννόηση των παρατάξεων τους κατέθεσαν απο κοινού τις ίδιες προτάσεις και δεν απορρίφθηκαν από την αποκεντρωμένη διοίκηση Αιγαίου επιτυγχάνοντας το μέγιστο όφελος για τους πολίτες.

Αλήθεια στην πρόταση σας, που ήταν το σχέδιο για τους καταστηματάρχες, επιχειρηματίες, εποχιακά εργαζόμενους οι οποίοι βρίσκονται σε μια διαρκή αβεβαιότητα;

Ποιό είναι το πλάνο σας για μια χαμένη τουριστική περίοδο;

Πώς θα συμπεριφερθεί εισπρακτικά ο δήμος όταν διαφαίνεται ότι οι επιχειρήσεις δεν θα έχουν τζίρο ανάλογο των περασμένων ετών;

Πώς εξασφαλίζεται η υγειονομική ασφάλεια των κατοίκων και των παραθεριστών με ένα κλειστό νοσοκομείο;

Πότε θα κάνετε σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών με τη πολιτική προστασία όπως κάνουν πολλοί δήμοι για τη χάραξη στρατηγικού σχεδιασμού στο νησί μας;

Για το κτίριο στο Κονάκι που μας διαβεβαιώνατε ότι θα παραδοθεί γιατί δεν υπάρχει ενημέρωση;

Kαι αφού θίξατε την καταψήφιση του γενικού γραμματέα από το ΔΣ και το θεωρείτε ακόμα και τώρα το σημαντικότερο εργαλείο διοίκησης του Δήμου γιατί δεν τον έχετε διορίσει ήδη με απόφαση Δημάρχου όπως προβλέπει η νέα νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης που ισχύει από το Μάρτιο (παρ 6. άρθρο 11 ν.4674/2020);

Όπως σωστά αναφέρατε είναι ώρα ευθύνης, για αυτό σταματήστε να διεκδικείτε το «αλάθητο» και να προσπαθείτε να παραγκωνίσετε οποιαδήποτε άλλη πρόταση σας κατατεθεί.

Η Δημοκρατία έχει κανόνες και ο ρόλος μας σε αυτή δεν έχει διάθεση απραγίας.

Η παράταξη μας θα συνεχίσει να προτείνει αυτό που θεωρεί ηθικά δίκαιο και πολιτικά αποδεκτό με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον των κατοίκων του νησιού.

O επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Α.Π.Ε.Κ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΣΑΝΗΣ