Με αφετηρία την Ιθάκη, ξεκίνησε ο Δήμαρχος Λειψών κ. Φώτης Μάγγος το πλούσιο πρόγραμμα συναντήσεων νευραλγικής σημασίας που ολοκληρώθηκε την Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2019.

Στο 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μικρών Νήσων που πραγματοποιήθηκε στην Ιθάκη μεταξύ 4-6 Οκτωβρίου, ο κ. Μάγγος είχε τη δυνατότητα να αναλύσει καίρια ζητήματα παιδείας, υγείας και βιώσιμης ανάπτυξης και να τονίσει την ανάγκη ένωσης δυνάμεων των μικρών νησιών για την επίτευξη μελλοντικών στόχων και την επίλυση πρακτικών προβλημάτων που ταλανίζουν τις τοπικές κοινωνίες.

Ο δήμαρχος Λειψών Φώτης Μάγγος

Ο δήμαρχος Λειψών Φώτης Μάγγος με την πρόεδρο του ΕΟΤ Άντζελα Γκερέκου

Στη διάρκεια του συνεδρίου, ο Δήμαρχος Λειψών επιδίωξε και πραγματοποίησε εποικοδομητικές επαφές με τη Γενική Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Χριστιάννα Καλογήρου και την Πρόεδρο του ΕΟΤ, κ.Άντζελα Γκερέκου.

Η υγεία βρίσκεται πολύ υψηλά στη λίστα προτεραιοτήτων της Δημοτικής Αρχής.

Αυτό άλλωστε διεφάνη και στις συναντήσεις που ακολούθησαν στην Αθήνα με τον Υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια και το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου, κ. Γιάννη Κωτσιόπουλο, όπου τέθηκαν συγκεκριμένα θέματα. Προκειμένου  να λειτουργήσει στοιχειωδώς το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Λειψών, απαιτείται ειδικευμένος μόνιμος γενικός ιατρός ή
παθολόγος καθώς και ένας αγροτικός ιατρός. Παράλληλα, τονίστηκε η αναγκαιότητα για  έναν οπλίτη αγροτικό ιατρό και προπάντων για την ταχύτατη ανταπόκριση στο αίτημα της παροχής
οικονομικών κινήτρων στους γενικούς ιατρούς ή παθολόγους, προκειμένου να μη κηρύσσονται άγονες οι προκηρύξεις θέσεων για την κάλυψη των κενών.

Ο Υπουργός Υγείας Βαίλης Κικίλιας με τον δήμαρχο Λειψών Φώτη Μάγγο

Ο δήμαρχος Λειψών Φώτης Μάγγος με την Υφ. Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη

Μια άλλη σημαντική πτυχή που αναλύθηκε από το Δήμαρχο Λειψών ήταν η ανάγκη για την αναθεώρηση των πρωτοκόλλων αντιμετώπισης τον επειγόντων περιστατικών από το ΕΚΑΒ λαμβάνοντας υπόψη αφενός, τις ιδιαίτερες συνθήκες που δημιουργεί η νησιωτικότητα ειδικά στα πολύ μικρά νησιά και αφετέρου, τη δυσαναλογία του  χρόνου  της ολοκλήρωσης των διαδικασιών διακομιδής σε σύγκριση με τον χρόνο μεταφοράς του ασθενούς.

Ανάλογης πρωταρχικής σημασίας ήταν η συνάντηση του κ. Μάγγου με την Υφυπουργό Παιδείας, κ. Σοφία Ζαχαράκη.

Τα θέματα που τέθηκαν επί τάπητος αφορούσαν στην πλήρωση των κενών στα σχολεία των ακριτικών νησιών, την επαναφορά της διπλής μοριοδότησης αναπληρωτών εκπαιδευτικών στα απομακρυσμένα νησιά των δυσπρόσιτων περιοχών και την επέκταση του κριτηρίου της εντοπιότητας και στους μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών στις δυσπρόσιτες περιοχές, όπως ισχύει σε όλους τους δημόσιους φορείς και τους κλάδους των επιστημόνων.

Κοιτώντας μπροστά και συνδυάζοντας σύγχρονες τεχνικές ανάδειξης του βιώσιμου τουρισμού αυθεντικών μη μαζικών προορισμών, ο Δήμαρχος Λειψών συναντήθηκε με τον Πρέσβη της Ισπανίας κ. Enrique Viguera Rubio, προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα η προεργασία για την οργάνωση του ταξιδιού της Βασίλισσας της Ισπανίας Σοφίας στους Λειψούς, την Άνοιξη
του 2020.

Ως αποτέλεσμα των συστηματικών προσπαθειών και οικολογικών πρωτοβουλιών του Δήμου τα τελευταία χρόνια, η Βασίλισσα Σοφία έχει εκδηλώσει μεγάλο ενδιαφέρον τόσο για το υπό κατασκευή θαλάσσιο καταφύγιο στο νησί της θεάς Καλυψούς, όσο και για τις περιβαλλοντικές  δράσεις.

Ο δήμαρχος Λειψών Φώτης Μάγγος με τον Πρέσβη της Ισπανίας Enrique Viguera Rubio

Ο δήμαρχος Λειψών Φώτης Μάγγος με τον Υφυπουργό Τουρισμού Μάνο Κόνσολα

Το πλούσιο πρόγραμμα συναντήσεων του κ. Μάγγου ολοκληρώθηκε με τον βασικό άξονα του Τουρισμού, τη «βαριά βιομηχανία» του νησιού και της Ελλάδας γενικότερα. Στο υπουργείο Τουρισμού, ο Δήμαρχος συνάντησε τον Υφυπουργό κ. Μάνο Κόνσολα, με τον οποίο συζητήθηκε εκτενώς η προοπτική ανάπτυξης του θαλάσσιου τουρισμού στο νησί, η κατασκευή οργανωμένης μαρίνας αλλά και η έμφαση στην προβολή των μικρών νησιών ξεχωριστά στις
καμπάνιες του ΕΟΤ, με δεδομένο πως τα μικρά νησιά αποτελούν σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας και για τον λόγο αυτό καθίσταται επιτακτική η αξιοποίηση τους.

«Οι Λειψοί είναι ένας μικρός νησιωτικός Δήμος που έχει διαπρέψει τα τελευταία χρόνια σε πολλούς τομείς, κάνοντας γνωστή την Ελλάδα διεθνώς όπως άλλωστε αποδεικνύεται στην πράξη. Είμαστε σε θέση να διεκδικούμε σημαντικά έργα και να αξιώνουμε την επίλυση προβλημάτων με ένα και μόνο στόχο. Τη βελτίωση της καθημερινότητας του Δημότη Λειψών και την ανάπτυξη του ιδιαίτερου αυτού Τουριστικού προορισμού», δήλωσε ο Δήμαρχος Λειψών μετά το τέλος του παραγωγικού ταξιδιού του.