Ο Δήμος Καρπάθου και το Επαρχείο Καρπάθου υπό την αιγίδα της Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού συνδιοργανώνουν ημερίδα με θέμα: «Καρπάθικο Γλέντι & Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά», στο πλαίσιο ένταξης του Καρπάθικου Γλεντιού στο Ελληνικό Εθνικό Ευρετήριο ως στοιχείου άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.

Σκοπός της ημερίδας είναι η επίσημη ενημέρωση των Καρπαθίων από τους θεσμικούς συλλογικούς καρπαθιακούς φορείς σχετικά με την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά και το Καρπάθικο Γλέντι. Στην ημερίδα θα μιλήσουν οι:

  1. Γιάννης Δρίνης, με θέμα «Η Σύμβαση για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και η εφαρμογή της στην Ελλάδα».
  2. Παρασκευή Γ. Κανελλάτου, με θέμα «Το Καρπάθικο Γλέντι ως εθνομουσικολογική περίπτωση έρευνας».
  3. Βασιλική Χρυσανθοπούλου, με θέμα «Το Καρπάθικο Γλέντι ως στοιχείο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς: παρουσίαση του φακέλου».

Ο Γιάννης Ν. Δρίνης έχει σπουδάσει Ιστορία και Λαογραφία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και Κοινωνική Ανθρωπολογία (Master of Arts) στο Πανεπιστήμιο του Κεντ στο Καντέρμπουρι της Μεγάλης Βρετανίας. Το 2013 ολοκλήρωσε το Διδακτορικό του στη Λαογραφία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Είναι προϊστάμενος στο Τμήμα Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Διαπολιτισμικών Θεμάτων στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Η Παρασκευή Γ. Κανελλάτου σπούδασε Εθνομουσικολογία, με κατεύθυνση τον ελληνικό λαϊκό μουσικό πολιτισμό και με ειδικότητα το παραδοσιακό και λαϊκό τραγούδημα, στο Α.Τ.Ε.Ι. Ηπείρου και έλαβε το Μεταπτυχιακό της δίπλωμα (Master of Science) στην «Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων» από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Κατέχει τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή στο Ερευνητικό Κέντρο Ελληνικού Τραγουδήματος, όπου και διδάσκει ελληνικό τραγούδι.
Η Βασιλική Χρυσανθοπούλου σπούδασε Κλασική Φιλολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και έλαβε τον Μεταπτυχιακό και τον Διδακτορικό της τίτλο στην Κοινωνική Ανθρωπολογία από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης της Αγγλίας. Διδάσκει Κοινωνική Λαογραφία στο Τμήμα Φιλολογίας του Ε.Κ.Π.Α. και Ελληνικό Πολιτισμό στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και είναι Διευθύντρια του Λαογραφικού Μουσείου και Αρχείου του Τμήματος Φιλολογίας.

Η ημερίδα θα λάβει χώρα το Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018, και ώρα 5:30 μ.μ. στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Καρπάθου στα Πηγάδια. Μετά τις εισηγήσεις των τριών ομιλητών θα υπάρξει ανοικτή συζήτηση.

Για περαιτέρω πληροφορίες για:

  • την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά, επισκεφθείτε τον σύνδεσμο: http://ayla.culture.gr/
  • το Καρπάθικο Γλέντι, επισκεφθείτε τον σύνδεσμο: https://erket.org/