Αξιότιμε Υπουργέ, κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη

Δυστυχώς, οι δύσκολες μέρες που διανύουμε ως χώρα και ειδικά ως τοπική κοινωνία, με αναγκάζουν να απευθυνθώ, για μια ακόμα φορά, σε Υπουργό της Κυβέρνησης μας, για να δοθεί μόνιμη λύση, σε ένα μεγάλο και χρόνιο πρόβλημα του νησιού μας.

Ίσως το μεγαλύτερο!!!

Παρά τις προσπάθειες που έχουμε κάνει τόσο εγώ όσο και οι προηγούμενοι Δήμαρχοι της Καρπάθου ως προς την εξεύρεση λύσης για την αστυνόμευση του νησιού μας, δεν κατέστη ποτέ δυνατό να λυθεί το πρόβλημα της ελλιπούς, της ανύπαρκτης θα έλεγα και δεν είναι καθόλου υπερβολή, αστυνόμευσης του νησιού μας.

Παρά τις συστάσεις και τα έγγραφα που αφορούν στο θέμα  αλλά και στα έγγραφα και στις συνομιλίες που ακολούθησαν δεν υπάρχει συνεργασία και συνεννόηση στα σοβαρά θέματα του νησιού μας.

Κύριε Υπουργέ!

Εξακολουθεί και πάλι, σχεδόν σε καθημερινή βάση να γινόμαστε δέκτες πολλών διαμαρτυριών από πολίτες, παραθεριστές, Έλληνες και αλλοδαπούς, καταστηματάρχες και γονείς, σχετικά με την έλλειψη αστυνόμευσης:Στον παραλιακό δρόμο, πεζόδρομο, στον εμπορικό δρόμο,στην πλατεία Επαρχείου, σε κοινόχρηστους χώρους και παιδικές χαρές, για παράνομες καταλήψεις οδοστρώματος από επιχειρήσεις,
παράνομες σταθμεύσεις, παράνομες διελεύσεις οχημάτων στον πεζόδρομο,κυκλοφορία οχημάτων χωρίς πινακίδες,διατάραξη κοινής ησυχίας, φθορές σε ιδιωτικά και δημόσια κτήρια διακίνηση και χρήση ουσιών και παρόλο που επανειλημμένως και προφορικά ειδοποιούμε, εντούτοις δεν αστυνομεύεται η πόλη, τουλάχιστον, με αποτέλεσμα να μην διαμορφώνονται οι κατάλληλες συνθήκες τάξης και ασφάλειας για τους πολίτες.

Κύριε Υπουργέ!

Το νησί της Καρπάθου, το ακριτικό μας νησί, έχει έκταση 302,152 τ.χλμ., μήκος ακτών 160 χλμ., Διεθνές Αεροδρόμιο με αφίξεις εσωτερικού και εξωτερικού, δύο λιμάνια, Κάρπαθος και Διαφάνι, συνολικό πληθυσμό 6.226 κατοίκους (απογραφή 2011), δέκα (10) χωριά, Μενετές, Αρκάσα, Απέρι, Βωλάδα, Όθος, Πυλές, Μεσοχώρι, Σπόα, Όλυμπος, Διαφάνι και η πρωτεύουσα τα Πηγάδια.

Τους καλοκαιρινούς μήνες τα σημεία συγκέντρωσης πληθυσμού αυξάνονται από δέκα σε δεκατέσσερα (14) με τους παραλιακούς τουριστικούς οικισμούς, Αμμοοπή, Αφιάρτης, Λευκός και Κυρά Παναγιά.

Όπως αντιλαμβάνεστε κύριε Υπουργέ, η αστυνόμευση όλων αυτών των περιοχών καθώς και του Διεθνούς Αεροδρομίου, είναι αδύνατη με το υπάρχων μικρό και υποστελεχωμένο Αστυνομικό Τμήμα Καρπάθου, όπου η μικρή του δύναμη δεν επαρκεί να καλύψει επαρκώς τις αυξανόμενες ανάγκες όλων των δομών ασφάλειας,λαμβανομένου σοβαρά υπόψη και της ανεξέλεγκτης εισροής μεταναστών τρίτων χωρών (πακιστανοί, αφγανοί, κ.λ.π) οι οποίοι τα τελευταία χρόνια μετακινούνται σε ομάδες στο νησί μας.

Κύριε Υπουργέ!

Προκειμένου να δοθεί λύση στο μεγαλύτερο χρόνιο πρόβλημα του νησιού μας, σας ζητάμε για μια ακόμα φορά την αναβάθμιση του Αστυνομικού Τμήματος Καρπάθου σε Αστυνομική Υποδιεύθυνση Καρπάθου – Κάσου, καθώς και τη λειτουργία Αστυνομικού Τμήματος στο Διεθνές Αεροδρόμιο Καρπάθου.

Ο Δήμαρχος Καρπάθου

Ιωάννης Θ. Νισύριος

 

Κοινοποίηση :
1. Πρωθυπουργό Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.

2. Υπουργό Επικρατείας κ. Γεώργιο Γεραπετρίτη

3. Υφυπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής κ. Κωνσταντίνο Κατσαφάδο.

4. Αρχηγό Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγο κ. Μιχαήλ Καραμαλάκη.

5. Γενικό Επιθεωρητή Αστυνομία Νοτίου Ελλάδας, Αντιστράτηγο κ. Γεώργιο Γιάννινα.

6. Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Νοτίου Αιγαίου
Υποστράτηγο κ. Εμμανουήλ Δουρβετάκη.

7. Βουλευτές Δωδ/σου κ.κ. Μάνο Κόνσολα, Βασίλη Υψηλάντη, Τσαμπίκα Ιατρίδη, Ιωάννη Παππά, Νεκτάριο Σαντορινιό.