Ο πρώην βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Γάκης με αφορμή την επέτειο του ολοκαυτώματος της Κάσου το 1824 δήλωσε:

“Σήμερα είναι μια ημέρα μνήμης και τιμής για την υπέρτατη θυσία των κατοίκων της επαναστατημένης Κάσου που με το αίμα τους υπερασπίστηκαν την απόφαση τους για Ελευθερία και Εθνική Ανεξαρτησία.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΑΚΗΣ, π. ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΩΔ/ΣΟΥ

Ταυτόχρονα είναι μια ημέρα ευθύνης απέναντι στο ανυπολόγιστο τίμημα που πλήρωσε η Ηρωική νήσος Κάσος στον Αγώνα των Ελλήνων για την Ανεξαρτησία.

Η τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή και η ανείπωτη βαρβαρότητα στην Κάσο είναι η ιστορική μας κληρονομιά και πρέπει να παραμείνει χαραγμένη στη συλλογική μας μνήμη ως κορυφαίο παράδειγμα Αντίστασης σε κάθε είδους υποτέλεια και αμφισβήτηση της ακεραιότητας της Πατρίδας αλλά και της δύναμης ενός Λαού που υπερασπίζεται την Εθνική κυριαρχία με φρόνηση, αλληλεγγύη και αποφασιστικότητα.

ΦΡΥ ΚΑΣΟΣ. ΦΩΤΟ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΕΡΓΑΤΣΟΥΛΗΣ

Είναι καθήκον μας να μην ξεχαστεί η ανθρωπιστική καταστροφή που συνέβη και αναδεικνύει την ηρωικότητα της Κάσου.

Έχουμε υποχρέωση να κρατήσουμε ισχυρές τις θεμελιώδεις αξίες του Αγώνα για εθνική αξιοπρέπεια, ειρήνη, δημοκρατία και δικαιοσύνη και να μην επιτρέψουμε να επαναληφθούν τραγικά γεγονότα του παρελθόντος, όπως η ανείπωτη βαρβαρότητα του Ολοκαυτώματος στην Κάσο.

Είναι μεγάλη τιμή για εμένα που η αναγνώριση της Κάσου σαν Ηρωικό νησί φέρει την υπογραφή μου.

Μένει για εκπλήρωση η υπόσχεση μου για να ανακηρυχθεί η 7η Ιουνίου ως «Ημέρα Εθνικής Μνήμης» τιμώντας τους αγώνες των Κασιωτών και αναγνωρίζοντας τη μεγάλη προσφορά του νησιού για Ελευθερία και Εθνική Ανεξαρτησία”

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΑΚΗΣ