Με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας των Δωδεκανησιακών Σωματείων πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Αντιπροέδρου της Βουλής βουλευτή Δωδεκανήσου Δημήτρη Κρεμαστινού με εκπροσώπους των Δωδεκανησιακών παροικιακών φορέων. Στη συνάντηση παρέστησαν τα μέλη Βασιλείου Κυριακή, Βουρεξάκη Κατερίνα, Δρίτσας Μιχαήλ, Καλαφατάκη  Φιλιώ, Καραϊτιανός Ιωάννης, Καλλούδης Φίλιππος, Κράτσης Ιάκωβος, Λουκάς  Κύκκος – Μιχαηλ, Μαρκουλή Μαριάνθη, Παστρούδης Παναγιώτης, Παυλής Γεώργιος, Σηφουνιού Χρυσούλα, Σκουμπουρδή Άρτεμις, Τενοσβίλι  Μάγια – Μαρία, Φραγκούλης Ιωάννης, Χαραλαμποπούλου Θεμελίνα και η δημοσιογράφος  Παντελάκη Ματούλα.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Αντιπροέδρου εντός του Μεγάρου της Βουλής των Ελλήνων.

O καθηγητής Δημήτρης Θ. Κρεμαστινός

Στους παρευρισκόμενους ο Αντιπρόεδρος Κρεμαστινός είπε ότι ανταποκρίθηκε στην πρωτοβουλία του συμπατριώτη μας Φίλιππου Καλλούδη και προώθησε το αίτημα κοπής επετειακού νομίσματος για τα 70 χρόνια της Ένωσης των Δωδεκανήσων με τη μητέρα Ελλάδα, αίτημα το οποίο αποδέχτηκε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας και το ενέταξε στο προσεχές πρόγραμμα της ΤτΕ. Επίσης ενημέρωσε τα μέλη της Ομοσπονδίας ότι η Βουλή των Ελλήνων θα αφιερώσει ειδική συνεδρία για την επέτειο της Ένωσης. Με αφορμή αυτό, ο Δημήτρης Κρεμαστινός δήλωσε:

«Όπως είπα στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, είναι καλό να τιμάμε τα 70 χρόνια από την Ένωση των Δωδεκανήσων με την Ελλάδα αλλά δεν πρέπει να μείνουμε σε αυτό. Πρέπει να δούμε τι καλό έχει επιτευχθεί σε αυτά τα 70 χρόνια αλλά και τι δεν έγινε ενώ θα έπρεπε να έχει υλοποιηθεί. Τόνισα ιδιαιτέρως στη Διάσκεψη ότι πριν 2 χρόνια έγινε ανάλογη επετειακή εκδήλωση στη Βουλή όπου ετέθησαν θέματα ανοιχτά για τη Δωδεκάνησο τα οποία δεν έχουν υλοποιηθεί. Άρα θα πρέπει να κληθούν οι αρμόδιοι Υπουργοί για να δώσουν σαφές χρονοδιάγραμμα της υλοποίησης των θεμάτων που εκκρεμούν στα Δωδεκάνησα.

Κατά τη γνώμη μου, προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στην οριστική επαναφορά του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ των νησιών, στα ιδιόμορφα προβλήματα της Υγείας που αντιμετωπίζει η Δωδεκάνησος και το κάθε νησί ξεχωριστά και στη βελτίωση των συγκοινωνιών με χαμηλότερο κόμιστρο και καλύτερα και σύγχρονα πλοία.»

Η συζήτηση διεξάχθηκε σε θετικό κλίμα και διάρκεσε σχεδόν δύο ώρες. Τα θέματα που περιλάμβανε ήταν πολλά τόσο γενικότερα όσο και ειδικότερα, χωρίς τα τελευταία να επισκιάσουν εκείνα που αφορούν όλους τους κατοίκους των νησιών. Ειδική προσοχή δόθηκε στο εκκρεμές ζήτημα του Ογκολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου της Ρόδου το οποίο παραμένει ανολοκλήρωτο με αποτέλεσμα οι Δωδεκανήσιοι καρκινοπαθείς να συνωστίζονται στα νοσοκομεία της Αθήνας με τεράστιες δαπάνες και καθυστερήσεις για ένα ραντεβού για την τόσο πολύτιμη για τη ζωή τους ακτινοθεραπεία. Όπως σχολίασε ο Δημήτρης Κρεμαστινός, «τίθεται ευθέως ζήτημα ισότιμης πρόσβασης αυτών των ασθενών στην Υγεία και, συνεπώς, στη ζωή».