Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Κρεμαστινός κατέθεσε Ερώτηση προς τον Υπουργό Μεταφορών και Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη για τις αερομεταφορές της Δωδεκανήσου.

Συγκεκριμένα θέτει το ζήτημα του κόστους των εισιτηρίων από και προς τα νησιά χαρακτηρίζοντας τις τιμές τους ΑΝΤΙΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ, οι οποίες – όπως αναφέρει – είναι συχνά όμοιες με των εισιτηρίων για τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Δημήτρης Κρεμαστινός

Ολόκληρη η Ερώτηση ακολουθεί:

Προς τον Υπουργό Μεταφορών και Υποδομών κ. Χρήστο Σπίρτζη

ΘΕΜΑ: «Η AEGEAN – ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΔΕΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ΤΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ»

Κύριε Υπουργέ,

Υπάρχει μείζον πρόβλημα όσον αφορά την λειτουργία του αερομεταφορέα AEGEAN–ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ και την εξυπηρέτηση της Δωδεκανήσου. Συγκεκριμένα το Εργατικό Κέντρο Ρόδου και ο Δήμαρχος Ρόδου διαμαρτυρήθηκαν για την πολύ υψηλή τιμή των εισιτηρίων που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνά την τιμή του εισιτηρίου ενός ταξιδιού σε οποιαδήποτε πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Το θέμα που τίθεται είναι κατά πόσο ο αερομεταφορέας αυτός λειτουργεί ως μονοπώλιο ή όχι, δεδομένου ότι σύμφωνα με τα ισχύοντα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει ανταγωνισμός. Μετά την κατάργηση των δρομολογίων της RyanAir, η Aegean- ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ στην ουσία είναι 1 εταιρεία και όχι 2 εταιρείες όπως εμφανίστηκε το θέμα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να εγκρίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση την εξαγορά ουσιαστικά της Ολυμπιακής από την Aegean.

Πέραν του ότι το μονοπωλιακό αυτό καθεστώς βλάπτει τον τουρισμό, το κοινωνικό θέμα που προκύπτει σήμερα είναι άμεσο. Διότι οι ασθενείς και ιδιαίτερα οι φτωχοί και οι ανήμποροι δεν μπορούν ουσιαστικά να χρησιμοποιήσουν το αεροπλάνο ως μέσο μεταφοράς διότι ένα απλό εισιτήριο μετ’ επιστροφής ένα δεν έχει προαγοραστεί από Ρόδο προς Αθήνα, μπορεί το κόστος του να φτάσει έως 245 ευρώ.

ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΤΕΡΩ, ΚΑΤΑ ΣΥΝΕΠΕΙΑ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΩΤΑΤΑΙ:

ΕΑΝ Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ AEGEAN – ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΉΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΤΙ ΠΡΟΤΙΘΕΤΑΙ ΝΑ ΠΡΑΞΕΙ;

ΤΙ ΘΑ ΠΡΑΞΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΑΥΤΗ Η ΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΑΝΤΙΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΟΙΝΩΝΙΚΑ.

Ο ερωτών βουλευτής
Δημήτριος Θ. Κρεμαστινός