Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Κρεμαστινός κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό για την εφαρμογή της τηλεϊατρικής στην Ελλάδα και ειδικά στα νησιά του Αιγαίου. Στην ερώτηση τονίζει τη σημασία της τηλεϊατρικής για τους κατοίκους των απομακρυσμένων και νησιωτικών περιοχών και ζητά να μάθει αν και πότε θα εφαρμοστεί ή αν κινδυνεύει να επαναληφθεί η ιστορία της απαξίωσης της πρώτης εφαρμογής της τηλεϊατρικής στην Ελλάδα τη δεκαετία του ’90.

Δημήτρης Κρεμαστινός

Δημήτρης Κρεμαστινός

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ τον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό

ΘΕΜΑ: Η ΤΗΛΕΪΑΤΡΙΚΉ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΗΜΕΡΑ

Η τηλεϊατρική άρχισε να εφαρμόζεται στην Ελλάδα ουσιαστικά από το 1994, με πρώτη εγκατάσταση στην Αστυπάλαια. Παρά τα θετικά της αποτελέσματα για τους κατοίκους των νησιωτικών και απομακρυσμένων περιοχών το αρχικό σχέδιο εφαρμογής της τηλεϊατρικής δεν πραγματοποιήθηκε πλήρως, στη συνέχεια ακολούθησε φθίνουσα πορεία και τα μηχανήματα, χωρίς συντήρηση, καταστράφηκαν.

Η εξέλιξη του θέματος υπήρξε χαρακτηριστική. Στα τέλη του 2013 προκηρύχθηκε από τη 2η ΥΠΕ, αρμόδια για τα νησιά του Αιγαίου, ο διαγωνισμός «Εθνικό Δίκτυο Τηλεϊατρικής». Έπειτα από παράταση, το έργο ορίστηκε να υλοποιηθεί και να μπει σε δίμηνη πιλοτική λειτουργία το Νοέμβριο του 2015. Ήδη από τον Μάρτιο του 2015 είχαν παραδοθεί και γίνει αποδεκτά από την αναθέττουσα αρχή το Επιχειρησιακό μοντέλο λειτουργίας και το σύστημα εφημεριών του Εθνικού Δικτύου Τηλεϊατρικής.

Έκτοτε, στην πράξη η τηλεϊατρική δεν έχει λειτουργήσει με συνακόλουθες συνέπειες τη μη επαρκή ιατρική υποστήριξη των πληθυσμών των 30 απομακρυσμένων νησιωτικών περιοχών του Αιγαίου. Έτσι κινδυνεύει «η έσχατη πλάνη να είναι χείρων της πρώτης».

ΓΙΑ ΤΟ ΛΟΓΟ ΑΥΤΟ, ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΌΣ:

Πού βρίσκεται σήμερα η εφαρμογή της τηλεϊατρικής στην Ελλάδα και τι σχεδιάζει, εφόσον πράγματι υπάρχει σχεδιασμός, για την άμεση λειτουργία της;

Ο ερωτών βουλευτής
Δημήτριος Θ. Κρεμαστινός