Με πρωτοβουλία του βουλευτή Δωδεκανήσου Δημήτρη Γάκη κατατέθηκε σήμερα ερώτηση στη Βουλή με θέμα τη λήψη μέτρων για τη «βελτίωση της ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων και των ατόμων με αναπηρία».

Η Ερώτηση, την οποία συνυπογράφουν συνολικά δεκαεννέα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αφορά τα ειδικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ηλικιωμένοι στην καθημερινή τους ζωή και που επηρεάζουν την ψυχολογική, κοινωνική και οικονομική τους κατάσταση.

«Κύριος στόχος της παρέμβασης μας είναι η αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων της ιδιαίτερα ευάλωτης πληθυσμιακής ομάδας των ηλικιωμένων συμπολιτών μας. Η βελτίωση – επί της ουσίας – της ποιότητας ζωής τους, αλλά και η ευαισθητοποίηση όλων για τη φροντίδα – σωματική και ψυχική- των ηλικιωμένων, αποτελεί υψηλή προτεραιότητα τόσο για την κυβέρνηση, όσο και στις κοινωνικές δράσεις της ΤΑ και των τοπικών κοινωνικών φορέων», δήλωσε, εξηγώντας το σκοπό της κοινοβουλευτικής παρέμβασης των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ο Δημήτρης Γάκης.

Δημήτρης Γάκης

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

Αθήνα, 9 Φεβρουαρίου 2018

ΕΡΩΤΗΣH

Προς τους κ.κ. Υπουργούς:
– Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης
– Υγείας

ΘΕΜΑ: «Μέτρα για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων και των ατόμων με αναπηρία»

Η μακρά οικονομική κρίση, που τα αποτελέσματά της βιώνουμε περισσότερο ή λιγότερο όλοι μας, επηρεάζει ιδιαιτέρως τις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως είναι οι ηλικιωμένοι, οι χρονίως πάσχοντες και τα Άτομα με Αναπηρία. Γι’ αυτές τις κατηγορίες των συμπολιτών μας, τα συσσωρευμένα προβλήματα αφορούν τόσο στις περικοπές των εισοδημάτων όσο και στις ανάγκες για κοινωνική πρόνοια. Ένα σημαντικό ζήτημα που αφορά τη φροντίδα των ηλικιωμένων, είναι η ακράτεια των ούρων, που ασκεί, όπως τονίζεται από τους ειδικούς, σωματική και ψυχολογική επίδραση στους ασθενείς, επηρεάζει την κοινωνική τους δραστηριότητα, ενώ ταυτόχρονα τους επιφορτίζει και με οικονομική επιβάρυνση.

Επειδή, τα προβλήματα των ηλικιωμένων, των χρονίως πασχόντων και των ατόμων με βαριές αναπηρίες, τα οποία επηρεάζουν αποφασιστικά την ποιότητα ζωής τους είναι μόνιμα και σχετίζονται τόσο με την προσβασιμότητα σε χώρους και υπηρεσίες όσο και με τις ανάγκες σε φαρμακευτική φροντίδα και σε αναλώσιμα υλικά, τα οποία είναι πολλές φορές εξίσου σημαντικά.

Επειδή, είναι διακηρυγμένη επανειλημμένως η πρόθεση της κυβέρνησης να συμπαρασταθεί αφενός με κάθε τρόπο σε όσους κινδυνεύουν με περιθωριοποίηση, και να δημιουργήσει αφετέρου τις προϋποθέσεις για τη βελτίωση της καθημερινότητας των ευάλωτων ομάδων, με ενέργειες που μπορεί να φαίνονται εκ πρώτης όψεως απλές και μικρής σημασίας.

Στο παραπάνω πλαίσιο, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

  • Προτίθενται να εντάξουν τα προϊόντα ακράτειας ηλικιωμένων και ΑμεΑ, ως δαπάνες που καλύπτονται από τον κανονισμό παροχών του ΕΟΠΥΥ, μετά από τη σχετική ιατρική γνωμάτευση δημόσιας δομής Υγείας, ώστε να καλυφθούν οι ιδιαίτερες ανάγκες των ευαίσθητων αυτών ομάδων συμπολιτών μας, να ελαττωθεί το οικονομικό βάρος των νοικοκυριών και να βελτιωθεί η ποιότητα της καθημερινής τους ζωής;

Οι ερωτώντες βουλευτές:
Γάκης Δημήτριος, Αντωνίου Χρήστος, Γεννιά Γεωργία, Δέδες Ιωάννης, Θεωνάς Ιωάννης, Θηβαίος Νικόλαος, Καββαδία Ιωαννέτα (Αννέτα), Καραγιάννης Ιωάννης, Μανιός Νικόλαος, Μεγαλοοικονόμου Θεοδώρα, Πάντζας Γεώργιος, Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης), Παυλίδης Κωνσταντίνος, Ριζούλης Ανδρέας, Σαρακιώτης Ιωάννης, Σταματάκη Ελένη, Συρίγος Αντώνιος, Τζούφη Μερόπη, Τριανταφύλλου Μαρία