Ο βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Γάκης, απέστειλε επιστολή προς τη νέα υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Μυρσίνη Ζορμπά, στην οποία αναφέρεται στα σημαντικά θέματα πολιτισμού που απασχολούν τη Δωδεκάνησο, καθώς και σε ζητήματα που αφορούν την αποτελεσματικότερη λειτουργία της Διεύθυνσης Νεωτέρων Μνημείων, με στόχο τη βελτίωση των υπηρεσιών του ΥΠ.ΠΟ.Α. προς τους πολίτες.

Ο Βουλευτής Δημήτρης Γάκης

Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής του βουλευτή Δωδεκανήσου Δημήτρη Γάκη προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, κα. Μυρσίνη Ζορμπά:

«Αγαπητή κυρία Ζορμπά,

Θέλω καταρχάς να σας συγχαρώ για την ανάληψη των καθηκόντων σας σε ένα κρίσιμο Υπουργείο, με ιδιαίτερη σημασία για την περιοχή μας. Για τη Δωδεκάνησο, η πολιτιστική κληρονομιά της αποτελεί ουσιαστικό στοιχείο της ταυτότητας των νησιών της και παράλληλα ένα σημαντικό παράγοντα για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου και ποιοτικού πακέτου τουριστικής ανάπτυξης.

Κυρία Υπουργέ,

Όπως γνωρίσετε, στη Δωδεκάνησο λειτουργεί μια πολύ καλά οργανωμένη Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων. Με την παρούσα θα ήθελα να σας ενημερώσω για μια δυσκολία που αντιμετωπίζουμε στο νομό μας, γιατί με την πρόσφατη υπουργική απόφαση για τη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού στους προϊσταμένους των ειδικών περιφερειακών υπηρεσιών δεν προβλέφθηκε η μεταβίβαση αρμοδιοτήτων προς τους προϊσταμένους της διεύθυνσης νεότερων μνημείων συντήρησης όπως για τις άλλες Διευθύνσεις του Υπουργείου. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην προβλέπεται η διαδικασία παραπομπής από το διευθυντή της Διεύθυνσης Νεωτέρων Μνημείων, των αιτήσεων για τακτοποίηση αυθαιρέτων κατασκευών από πολίτες προς το αντίστοιχο τοπικό Συμβούλιο Μνημείων. Στο παραπάνω πλαίσιο, σας ζητώ να εξετάσετε θετικά τη δυνατότητα να μεταφερθεί η αντίστοιχη αρμοδιότητα στους προϊσταμένους των Δ/νσεων Νεοτέρων Μνημείων για τη διαβίβαση των αιτημάτων προς το αντίστοιχο τοπικό Συμβούλιο Μνημείων.

Η Υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά

Τέλος, θα επιθυμούσα να προγραμματιστεί μία συνάντηση εργασίας στο Γραφείο σας, για να σας ενημερώσω σχετικά με θέματα αρμοδιότητάς σας που απασχολούν τα Δωδεκάνησα. Ιδιαίτερα για την πορεία υλοποίησης των έργων αποκατάστασης των μνημείων της Κω, που επλήγησαν από τον περσινό καταστροφικό σεισμό στο νησί, καθώς και για το ζήτημα της ενεργοποίησης μιας νέας Προγραμματικής Σύμβασης για τη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Δήμου Ρόδου και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Πρόκειται για μια εμβληματική δράση πολιτισμού, την οποία έχω καταθέσει ως πρόταση στον Πρωθυπουργό (με την ευκαιρία της 70ης επετείου από την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα) και έχω πρόσφατα συζητήσει με τον υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κ. Στρατή στο περιθώριο του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου στη Δωδεκάνησο. Η Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, αποτελεί μια σημαντική κληρονομιά για τη Χώρα μας, που αξίζει να προστατευθεί. Επιπλέον, η υλοποίηση της πρότασής μας θα δώσει μια νέα ώθηση στην αναπτυξιακή δυναμική του νησιού αφενός, και θα συμβάλει αφετέρου το ίδιο σημαντικά στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων της Παλαιάς Πόλης της Ρόδου.

Με εκτίμηση,

Δημήτριος Γάκης
Βουλευτής Δωδεκανήσου

Κοινοποίηση.:

  1. Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Κωνσταντίνο Στρατή
  2. Γενική Γραμματέα Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, κα. Μαρία Βλαζάκη»