Δήλωση του βουλευτή Δωδεκανήσου Δημήτρη Γάκη στην ημερίδα για την 30η επέτειο από την εγγραφή της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου στον «Κατάλογο των Πόλεων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς» της UNESCO:

«Η ανάληψη της πρωτοβουλίας για την προστασία, την ανάδειξη, τη διαχείριση και τη βιώσιμη ανάπτυξη της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου μέσω του Μνημονίου Συνεργασίας για τη Σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης μεταξύ της κυβέρνησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αποτελεί μια εμβληματική πράξη για το μέλλον της Ρόδου και τη μελλοντική στρατηγική ανάπτυξης ολόκληρης της Δωδεκανήσου. Τα έργα που θα πραγματοποιηθούν, θα δώσουν νέα ώθηση στην αναπτυξιακή δυναμική του νησιού και παράλληλα θα συμβάλλουν σημαντικά στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων της Παλαιάς Πόλης της Ρόδου.

Δημήτρης Γάκης

Στο παραπάνω πλαίσιο, είναι εξέχουσας σημασίας η συγκυρία της ανακοίνωσης της απόφασης αυτής, που επικυρώθηκε με την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας, στην ημερίδα για την 30η επέτειο από την ένταξη της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου στον κατάλογο των μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Σήμερα, είναι η πιο κατάλληλη στιγμή να δούμε το μέλλον της Ρόδου με μια άλλη προοπτική. Συνυπολογίζοντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, αλλά και τα οφέλη μιας ιστορικής πόλεως με λιμάνι, θέτοντας ταυτόχρονα τα θεμέλια για την επίλυση προβλημάτων, με δράσεις που θα προστατεύσουν τη Μεσαιωνική Πόλη και τους πολίτες της. Θέλουμε τη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου πολύχρωμη από τη λάμψη των μνημείων της και ζωντανή, από τη διαχρονικά έντονη και δημιουργική παρουσία των κατοίκων της.

Τέλος, με την ευκαιρία αυτή, θέλω να εκφράσω την ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση που αισθάνομαι, βλέποντας ότι οι αγώνες όλων όσοι πιστέψαμε στη σημασία μιας συνολικής στρατηγικής παρέμβασης για την αξιοποίηση και την προβολή της Μεσαιωνικής Πόλης, βρίσκουν το δρόμο προς τη δικαίωσή τους.

Σαν πολίτης της Ρόδου και βουλευτής Δωδεκανήσου, θα συνεχίσω να εργάζομαι – μαζί με όλους τους συμπολίτες μας που πιστεύουν στη δυνατότητα υλοποίησης του κοινού μας «οράματος» – για μια Ρόδο πόλη πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης και πολιτισμού σ’ όλη την Ανατολική Μεσόγειο».