- Καρπαθιακή - https://www.karpathiaki.gr -

Δημήτρης Γάκης: Για την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Δότη Μυελού των Οστών

Ο μυελός των οστών είναι μία μαλακή λιπώδης ουσία που γεμίζει τον αυλό των διαφύσεων και τις κυψέλες της σπογγώδους ουσίας των διαφόρων οστών και είναι το κύριο αιματοποιητικό όργανο του ανθρώπου. 

[1]

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΑΚΗΣ

Κάθε μέρα παράγει 100 έως 250 δισεκατομμύρια ερυθρά αιμοσφαίρια, αρκετές δεκάδες δισεκατομμύρια πολυμορφοπύρηνα λευκά αιμοσφαίρια και 70 έως 150 δισεκατομμύρια αιμοπετάλια.

Από την πρώτη μεταμόσχευση μυελού των οστών το 1956, πάνω από ένα εκατομμύριο ασθενείς έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση. Κάθε χρόνο, 50.000 άνθρωποι παγκοσμίως, διαγιγνώσκονται με αιματολογικό νόσημα. Η μεταμόσχευση Μυελού των Οστών είναι μια σωτήρια θεραπεία, για πολλά αιματολογικά νοσήματα, όπως η λευχαιμία και τα λεμφώματα.

Μέσα από τη συνεργασία δεκάδων αρχείων δοτών και την καταχώρηση των στοιχείων τους σε ένα κεντρικό ηλεκτρονικό αρχείο, τη Διεθνή Τράπεζα Δοτών Μυελού των Οστών, δίνεται η ευκαιρία σε ασθενείς από όλο τον κόσμο να ψάξουν για συμβατό δότη. Αυτό ορίζεται σαν ετερόλογη μεταμόσχευση.   

Με την πάροδο όμως της ιατρικής επιστήμης άρχισε να εφαρμόζεται και η μεταμόσχευση μυελού των οστών από αιμοποιητικά κύτταρα  του οργανισμού του ίδιου του ασθενή. Αυτό ορίζεται σαν αυτόλογη μεταμόσχευση.

Είναι μια μέθοδος η οποία αντιμετωπίζει με μεγαλύτερη επιτυχία τις αιματολογικές ασθένειες αφού η πιθανότητα αποβολής του μοσχεύματος είναι πάρα πολύ μικρή γιατί είναι υλικό του ίδιου του οργανισμού. Είναι μια σωτηρία παρέμβαση η οποία φιλοδοξεί να μετατρέψει το πολλαπλό μυέλωμα σε ιάσιμη ασθένεια.

Η προσφορά των εθελοντών του μυελού των οστών είναι κάτι παραπάνω από μια βαθιά και μεγαλειώδης πράξη αλληλεγγύης. Είναι μια πράξη που χαρίζει ζωή σε έναν συνάνθρωπο του.

Όλη η διαδικασία της μεταμόσχευσης μυελού των οστών μοιάζει με μία απλή αιμοληψία.  Πρέπει λοιπόν να υπάρξει μια πανστρατιά ενημέρωσης για την μεταμόσχευση μυελού των οστών. Το πρόβλημα του πολλαπλού μυελώματος συνεχώς μεγαλώνει.

Η μεταμόσχευση μυελού των οστών είναι ίσως ο ριζικότερος τρόπος αντιμετώπισης του. Ο πολλαπλασιασμός των δοτών εθελοντών είναι αναγκαίος, είναι ένας κρίσιμος κοινωνικός στόχος. Ο σύλλογος ΡΟΔΑΥΓΗ Ρόδου συμβάλει αφάνταστα σε αυτόν την προσπάθεια.

Πλαισιώστε τον.

Δεν θα περιγράψω από προσωπικής πείρας την αγωνία των ανθρώπων που περιμένουν να βρεθεί συμβατό μόσχευμα μυελού των οστών γιατί εγώ είχα την ευτυχή τύχη  να κάνω μεταμόσχευση μυελού από δικά μου αιμοποιητικά κύτταρα δηλαδή αυτόλογη μεταμόσχευση.

  Θέλω όμως με αυτή την ευκαιρία να ευχαριστήσω τα Ροδιτόπουλα και τους φίλους τους που με βοήθησαν σε όλη τη διαδικασία μεταμόσχευση.

Αξίζουν να τους μιμηθούμε.

Την Δάφνη – Φένια Φλώρου την Χαρούλα Πέττα, τον Χρήστο Αργυρίου, τον Άρη Παπαδάκη, τον Στέφανο Γονατά, τον Γαβριήλ Ιωαννίδη, τον Αλέξη Γιαννακόπουλο, τον Βασίλη Σουρλά και τον Γιώργο Γαμπρέλη.

 
Ρόδος 17-9-2022 

Δημήτρης Γάκης 
ΣΥΡΙΖΑ