Σε εξαιρετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας στον Δήμο Καρπάθου με οικοδεσπότη τον Δημαρχεύοντα Μανόλη Παραγυιό, πλαισιωμένο από την Έπαρχο Καρπάθου και Κάσου Καλλιόπη Νικολαιδου και το σύνολο της Δημοτικής Αρχής, κι επίσημους προσκεκλημένους τον Υπουργό Επικρατείας κ. Γεώργιο Γεραπετρίτη και τον Υφυπουργό Υποδομών και Δικτύων κ. Γεώργιο Καραγιάννη.

Αρχικά ο κ. Παραγυιός ευχαρίστησε εκ μέρους του Δημάρχου Καρπάθου κ. Ιωάννη Θεμ. Νισυρίου καθώς και του λαού της Καρπάθου τον Υπουργό Επικρατείας για την καθοριστική του συμβολή σε όλα τα θέματα που αφορούν το Νησί.

Όπως ανέφερε στην εισαγωγή του “άλματα προόδου συντελέστηκαν στους τομείς της υγείας, με την στελέχωση και λειτουργία του Νοσοκομείου, των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, με τη δρομολόγηση τριών δρομολογίων πλοίου Β κατηγορίας από αρχές Νοεμβρίου, της προστασίας του Πολίτη με την αναβάθμιση του αστυνομικού τμήματος σε Υποδιεύθυνση Ασφαλείας ενώ με τις χρηματοδοτήσεις έργων εκατομμυρίων ευρώ  το αποτύπωμα της παρουσίας του, θα είναι ορατό στην εξέλιξη της Καρπάθου για τις επόμενες δεκαετίες”.

Ο Υπουργός Επικρατείας εξέφρασε την ικανοποίηση του για την στόχευση από πλευράς Δήμου στην χρηματοδότηση έργων εκατομμυρίων με την ταχεία εκπόνηση και ωρίμανση μελετών, καθώς αυτό είχε ζητήσει από την πρώτη στιγμή, έργα τα οποία χρειάζονται μεν πολύ χρόνο μέχρι να φτάσουν σε φάση υλοποίησης όμως είναι απαραίτητα για να εξασφαλίσουν ένα βιώσιμο μέλλον στον τόπο.

Η ατζέντα που τέθηκε από τον Δημαρχεύοντα προς τον Υπουργό Επικρατείας αφορούσε όσα βρίσκονται σε εξέλιξη και παρακολουθούνται από τον Δήμαρχο και προσωπικά από τον Υπουργό Επικρατείας:

  • Την εξασφάλιση της χρηματοδότησης για την αντικατάσταση των δικτύων ύδρευσης σε 14 οικισμούς και τα Πηγάδια, ύψους 7.5 εκατομμυρίων, από το Πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης.
  • Υπήρξε η διαβεβαίωση ότι θα χρηματοδοτηθεί με την επόμενη δέσμη εντάξεων του Υπουργείου Εσωτερικών.
  • Την χρηματοδότηση του Λιμενικού Ταμείου από το Υπουργείο Ναυτιλίας για την κατασκευή των εγκαταστάσεων της Πύλης Εισόδου, καθώς όλα τα διαδικαστικά με τις ΚΥΑ που χρειάζονται έχουν ήδη υλοποιηθεί με προσωπική επιμέλεια του Υπουργού Επικρατείας. Θα υπάρξει παρέμβαση στον αρμόδιο ώστε να ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα.
  • Την Αναβάθμιση του Πυροσβεστικού Κλιμακίου σε σταθμό Δ’ τάξης, την οποία επίσης επιμελείται προσωπικά και για την οποία είπε ότι είναι θέμα χρόνου να ανακοινωθεί.
  • Την εκπόνηση του Τοπικού Χωροταξικού Σχεδίου, θέματος που βρίσκεται υπό συζήτηση για δεκαετίες και για την οποία μετά από αίτημα του Δημάρχου και παρέμβαση του κ. Γεραπετρίτη το Υπουργείο Περιβάλλοντος ενέταξε την Κάρπαθο στις πρώτες τρεις περιοχές της Ελλάδας για τις οποίες θα το εκπονήσει πιλοτικά. Λόγω υψηλής έκπτωσης που δόθηκε από την ανάδοχο εταιρεία, το θέμα έχει παγώσει. Ο κ. Γεραπετρίτης επικοινώνησε επί τόπου με τον αρμόδιο Υπουργό κι εντός της εβδομάδας θα βρεθεί η λύση ώστε να προχωρήσει η εκπόνηση του.

Ο κ. Παραγυιός τόνισε ότι θα πρέπει να δοθεί ειδική μέριμνα για την περιοχή του Αφιάρτη όπου η δόμηση υψηλών κτιρίων στην ακτογραμμή δημιουργεί πρόβλημα στην ροή του ανέμου θέτοντας σε κίνδυνο το μέλλον της περιοχής ως παγκόσμιου προορισμού αθλητών ιστιοσανίδας.  Ο κ. Γεραπετρίτης είπε ότι συμφωνεί απόλυτα καθώς είναι γνώστης της περιοχής.

  • Την παραχώρηση σε χρήση, από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, του παρακείμενου χώρου για την επέκταση του Κοιμητηρίου των Πηγαδίων όπως έχει αιτηθεί από την Υπουργό κ. Μενδώνη ο Δήμαρχος κ. Νισύριος. Ο Υπουργός ανέφερε ότι έχει ήδη κάνει τις απαραίτητες παρεμβάσεις.
  • Την χρηματοδότηση για κατασκευή μονάδων αφαλάτωσης, όπως έχει εισηγηθεί ο εντεταλμένος Σύμβουλος κ. Τσαμπουνιεράκης ειδικά για τις περιοχές των Πηγαδίων και του Αεροδρομίου. Ο Υπουργός αφού τόνισε ότι υπάρχει εμφανής βελτίωση στον τομέα της υδροδότησης καθώς έχει ιδία αντίληψη, ειδικά στα Πηγάδια μετά την έναρξη παροχής νερού από το Φράγμα, ανέφερε ότι η λειτουργία μονάδων αφαλάτωσης θα είναι ένα επιπλέον βήμα προς την οριστική λύση του προβλήματος.
  • Την χρηματοδότηση της κατασκευής του Περιφερειακού δρόμου των Μενετών, για την οποία η άποψη του Δημάρχου και της Δημοτικής Αρχής είναι ότι πρόκειται για ένα σημαντικότατο έργο το οποίο θα πρέπει να υλοποιηθεί παρόλες τις αντιδράσεις που πάντα θα υπάρχουν για τέτοιου είδους μεγάλα έργα. 
  • Παράλληλα προστέθηκαν στο τραπέζι κι εναλλακτικές προτάσεις όπως η ολοκλήρωση του δρόμου Πηγαδια – Κούρι – Λάι.
  • Την ολοκλήρωση της διάνοιξης του δρόμου μέχρι το Τρίστομο στην περιοχή της Ολύμπου. Του παραδόθηκε ο πλήρης φάκελος με το ιστορικό και την επικαιροποιημένη μελέτη που εκπονήθηκε με προσωπική επιμέλεια του Δημάρχου. Δεσμεύτηκε ότι θα επιμεληθεί κι ο ίδιος προσωπικά σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ώστε να μπορέσει να υλοποιηθεί το σημαντικό αυτό έργο που θα αξιοποιήσει μια περιοχή ιδιαίτερου κάλλους όπως είναι το Τρίστομο.

Κλείνοντας, αφού αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης ανέφερε ότι θα συνεχίσει να στέκεται αρωγός σε κάθε θέμα που θα του τεθεί από την Δημοτική Αρχή στα πλαίσια της αγαστής συνεργασίας που υπάρχει .

Ο κ. Παραγυιός καλωσόρισε τον κ. Καραγιάννη χαρακτηρίζοντας τον ως “φίλο της Καρπάθου” αφού το Υπουργείο Υποδομών, με προσωπική επιμέλεια του Υφυπουργού, ήδη έχει προσφέρει χρηματοδοτήσεις ύψους 2.7 εκατομμυρίων ευρώ για το νησί μας.

Στην κορυφή της ατζέντας τέθηκε η χρηματοδότηση της ανάπλασης της παραλιακής οδού των Πηγαδίων, ύψους 2.200.000 ευρώ, για την οποία του έχει σταλεί επίσημο αίτημα από τον Δήμαρχο Καρπάθου κ. Νισύριο με επισυναπτόμενη οριστική μελέτη που ανέθεσε ο Δήμαρχος, με απευθείας ανάθεση, τέλος του 2021 και παρέλαβε ο Δήμος Καρπάθου προ ολίγων μηνών.

Ο Υφυπουργός τόνισε την αναγκαιότητα ριζικής ανάπλασης της παραλιακής, ώστε να αλλάξει η πρώτη εικόνα των επισκεπτών και δεσμεύτηκε για την άμεση χρηματοδότηση του έργου.

Παράλληλα, επειδή και το κτίριο του Επαρχείου αποτελεί ένα εμβληματικό κτίριο στο παραλιακό μέτωπο τονίστηκε ότι υπάρχει η αμέριστη στήριξη από πλευράς Δήμου στο αίτημα της Επάρχου και του Καρπαθιακού λαού για την επισκευή του ιστορικού κτιρίου.    \

Ο Υφυπουργός δεσμεύτηκε να βοηθήσει στην ολοκλήρωση των αρχιτεκτονικών της μελέτης και να αναλάβει το Υπουργείο την χρηματοδότηση της πλήρους επισκευής ύψους 600.000 ευρώ.

Επί τάπητος τέθηκε από τον Δημαρχεύοντα το θέμα της επέκτασης της πίστας του Αεροδρομίου και του αεροδιαδρόμου αυτού, αναγκαία έργα για να μπορεί να ανταπεξέλθει το νησί μας στην συνεχή αύξηση πτήσεων.  Ο Υφυπουργός ενημέρωσε ότι παρόλο που δεν αποτελεί αρμοδιότητα του τομέα του στο Υπουργείο, έχει έρθει ήδη σε επικοινωνία με τον αρμόδιο ώστε να δρομολογηθεί άμεσα και το θέμα αυτό που βρίσκεται σε εκκρεμότητα δεκαετίες.

Κλείνοντας την σχεδόν δίωρη συνάντηση εργασίας, παραδόθηκε εκ μέρους του Δημάρχου και του λαού της Καρπάθου στον κ. Καραγιάννη αναμνηστικό δώρο με την κυρά της Καρπάθου και το λογότυπο του Δήμου μας.

 Κάρπαθος, 19 Σεπτεμβρίου 2022

Ο Δήμαρχος Καρπάθου
Ιωάννης Θεμ. Νισύριος