Το 1983, ο αείμνηστος Γιώργος Μανωλιός με τους Γιάννη Καρακατσάνη, Γιάννη Σακελλάρη και άλλους Καρπάθιους επιχειρηματίες του New Jersey, ίδρυσαν το Pangregorian – ένας συνεταιριστικός οργανισμός 200 ομογενειακών εστιατορίων και Diners – που αξιοποιούσε την αγοραστική τους δύναμη, για να πετυχαίνουν οι εστιάτορες, από τους προμηθευτές, καλύτερες τιμές στην αγορά τροφίμων, εξαρτημάτων και υπηρεσιών. Με τον καιρό, το Pangregorian εξαπλώθηκε και σε άλλες πολιτείες της Αμερικής.

Παράλληλα το Pangregorian ίδρυσε το “P.G.E.I of America Charitable Foundation, Inc.”, ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα με δυναμική φιλανθρωπική παρουσία στην Αμερική. Μεταξύ των άλλων βοηθά καρκινοπαθή παιδιά που έρχονται από την Ελλάδα για θεραπεία στην Αμερική. Όπως έχει καθιερωθεί, κάθε χρόνο στην ετήσια χοροεσπερίδα του, το Ίδρυμα τιμά ένα ομογενή. Φέτος, στις 13 Νοεμβρίου, τιμήθηκε ο Γιάννης Σακελλάρης “για την πολύχρονη και πολύτιμη προσφορά του στο Φιλανθρωπικό ίδρυμα και στην Ομογένεια”.

Ο πρόεδρος του Pan-Gregorian Δημήτρης Λογοθέτης απονέμει τιμητική πλακέτα στον Γιάννη Σακελλάρη.

Ο πρόεδρος του Pan-Gregorian Δημήτρης Λογοθέτης απονέμει τιμητική πλακέτα στον Γιάννη Σακελλάρη.

Ο Γιάννης Ελευθερίου Σακελλάρης γεννήθηκε στην Βωλάδα της Καρπάθου και ήλθε στην Αμερική με το τελευταίο μεταναστευτικό ρεύμα της δεκαετίας 1965-1975. Επιδόθηκε στις επιχειρήσεις εστιατορίων με πολύ καλά αποτελέσματα, πρώτα με το All’s diner στο Jersey City και στη συνέχεια με το Lyndhurst diner στο Lyndhurst. Η επιτυχία αυτών των δυο συνεταιριστικών επιχειρήσεων οφείλετο στο καλό φαγητό που πρόσφεραν, στην υποδειγματική εξυπηρέτηση των πελατών τους και στην αγαστή συνεργασία μεταξύ των συνεταίρων. Ο Γιάννης Σακελλάρης υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Pangregorian, στο οποίο υπηρέτησε chairman και πρόεδρος.

Ο Μητροπολίτης New Jersey Ευάγγελος Κουρούνης απονέμει την εικόνα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ Γιάννη Σακελλάρη.

Ο Μητροπολίτης New Jersey Ευάγγελος Κουρούνης απονέμει την εικόνα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ Γιάννη Σακελλάρη.

Πρωτοποριακή υπήρξε η δράση του Γιάννη Σακελλάρη στα κοινά, όχι μόνο της Καρπαθιακής παροικίας αλλά και ολόκληρης της Ομογένειας. Άνθρωπος κοινωνικός και γενναιόδωρος αναμείχθηκε πρώτα στα συλλογικά του χωριού του και της τοπικής εκκλησίας. Εκλέχθηκε πρόεδρος του συλλόγου Βωλαδιωτών «Άγιοι Ανάργυροι» και παράλληλα υπηρέτησε ως πρόεδρος στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου στο Jersey City. Σύντομα διεύρυνε το ενδιαφέρον του για τα Παγκαρπαθιακά θέματα, υποστηρίζοντας την νεοϊδρυθείσα Καρπαθιακή Ομοσπονδία, την οποία υπηρέτησε ως πρόεδρος για δυο διετίες. Κατά το διάστημα της θητείας του, αυξήθηκαν σημαντικά τα έσοδα και το αποθεματικό της Καρπαθιακής Ομοσπονδίας που, αργότερα, αποτέλεσε το «προζύμι» για την αγορά του «Καρπάθικου Σπιτιού» της Αμερικής.

Ο Γιάννης Σακελλάρης υπήρξε ιδρυτικό μέλος και θερμός υποστηρικτής του Παγκαρπαθιακού Ιδρύματος. Συμμετείχε στο προσωρινό και στα επόμενα ΔΣ σε διάφορα αξιώματα, ως και πρόεδρος του Ιδρύματος. Απ’ αυτές τις θέσεις, αλλά και ως απλό μέλος, βοήθησε αποφασιστικά στην πραγματοποίηση των σκοπών του Ιδρύματος, με αποκορύφωμα την δημιουργία του «Καρπάθικου Σπιτιού». Αισθητή και πολύτιμη η παρουσία του Σακελλάρη στην Δωδεκανησιακή οικογένεια. Υποστήριξε την επανίδρυση του Εθνικού Δωδεκανησιακού Συμβουλίου, το οποίο υπηρετεί και σήμερα ως αντιπρόεδρος. Σημαντική και γενναιόδωρη υπήρξε η βοήθεια του στην αδελφοποίηση της Ρόδου με την πόλη Greece.

Ο τιμώμενος Γιάννης Σακελλάρης με την σύζυγο του Ζωή.

Ο τιμώμενος Γιάννης Σακελλάρης με την σύζυγο του Ζωή.

Ακόμα πιο σημαντική και αποτελεσματική υπήρξε η συμβολή του Σακελλάρη στην κινητοποίηση της Καρπαθιακής παροικίας του New Jersey και στην ανάμειξη της στην πολιτική, προκειμένου να βοηθήσει τα Ελληνικά συμφέροντα. Με πρωταγωνιστή τον Γιάννη Σακελλάρη, συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια υπέρ αμερικανών πολιτικών του New Jersey, με αντάλλαγμα την, εκ μέρους τους, υποστήριξη των δικαίων Ελληνικών εθνικών θεμάτων. Δεν είναι τυχαίο ότι μεταξύ των φιλελλήνων αμερικανών πολιτικών συγκαταλέγονται και αρκετοί ομοσπονδιακοί πολιτικοί του New Jersey: senator Bill Bradley, congressman και senator Robert Torricelli, congressman και senator Robert Menendez, congressman και governor Jim Florio και congressman Frank Guarini. Για όλους αυτούς, ο Γιάννης Σακελλάρης, πολλές φορές, ως πρόεδρος επιτροπών, συγκέντρωσε εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια.

Όταν η υποψηφιότητα του Μιχάλη Δουκάκη, για το προεδρικό αξίωμα, κινητοποίησε την Ομογένεια, ο Γιάννης Σακελλάρης υπήρξε από τους κύριους συντελεστές της ομογενειακής κινητοποίησης του New Jersey. Διετέλεσε μέλος της ομογενειακής επιτροπής και πρόεδρος της Παγκαρπαθιακής επιτροπής, που συγκέντρωσε ένα εκατομμύριο δολάρια υπέρ του ομογενούς πολιτικού.

This is the Link for the Ethnikos Kirikas Newspaper ( Greek-American newspaper in NY) Article for the Pan Gregorian Dance Honoring John Sakellaris
Ο τιμώμενος Γιάννης Σακελλάρης πλαισιώνεται από την οικογένειά του κατά την διάρκεια της τιμητικής εκδήλωσης. .Φωτό:Ethnikos Kirikas Newspaper (Greek-American newspaper in NY) Article for the Pan Gregorian Dance Honoring John Sakellaris

Το 2009 ο κυβερνήτης του New Jersey, εκτιμώντας τις πολλαπλές υπηρεσίες του στην πολιτεία του New Jersey και στην Ελληνική ομογένεια το διόρισε Commissioner of the State of New Jersey Commission of the Hellenic Heritage. Επίσης η Ελληνορθόδοξη εκκλησία μας αναγνωρίζοντας τις πολλαπλές του υπηρεσίες, τον εξέλεξε μέλος του Μητροπολιτικού Συμβουλίου της Μητρόπολης του New Jersey και τιμήθηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο με τον τίτλο του άρχοντος . Επίσης, ο Γιάννης Σακελλάρης υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων του New Jersey, την οποία υπηρέτησε ως αντιπρόεδρος.

Ο Γιάννης Σακελλάρης, με την πολύπλευρη δράση του έδωσε ότι είναι καλό και χρήσιμο στον συνάνθρωπο του, στην πατρίδα του και στο τόπο που γεννήθηκε. Σαν την Λάστο, το πιο υψηλό βουνό της Καρπάθου, το έργο του Γιάννη Σακελλάρη στέκει  για παραδειγματισμό και μίμηση. Γιατί όπως λέγει μια παλιά Καρπάθικη παροιμία:

Έχει ανθρώπους μια δραχμή και δυο ένα φράγκο
υπάρχουσι και μερικοί π’ αξίζουν ένα κάστρο.

Έτσι και ο Γιάννης Σακελλάρης είναι ένα «κάστρο» του Ελληνισμού της Αμερικής που αγωνίζεται για την Ελλάδα και την Ομογένεια.