Από τις 10 το βράδυ της Τετάρτης 12/10 βρίσκεται σε εξέλιξη κύμα βίαιων ταραχών που σημειώθηκε σχεδόν ταυτόχρονα στις περισσότερες αραβικές συνοικίες στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Δρ ΓΑΒΡΙΗΛ ΧΑΡΙΤΟΣ

Συγκεκριμένα οι ταραχές σημειώνονται στις συνοικίες Ισαουΐα, Σουαφάτ, Α-Τουρ (Όρος των Ελαιών), Σιλοάν, Μπετ-Χανίνα, Σεχ-Ζερράχ, Τζάμπελ Μουκάμπερ, Ρας Ελ-Άμούντ και Σουρ-Μπάχερ, με νεαρούς Άραβες να πετούν πέτρες, βόμβες μολότοφ και πυροτεχνήματα κατά ισραηλινών στρατιωτών της συνοριοφυλακής.

Οι ισραηλινές αρχές αναφέρουν ότι δύο στρατιώτες τραυματίσθηκαν από πέτρες στην Ισαουΐα, ένα ΙΧ ισραηλινό όχημα στο οποίο επέβαινε οικογένεια δέχθηκε επίθεση από πέτρες στην διασταύρωση μεταξύ της αραβικής γειτονιάς Μπετ-Χανίνα και της γειτονικής εβραϊκής συνοικίας Νεβέ-Υαακώβ, οδομαχίες σημειώθηκαν μεταξύ Εβραίων κατοίκων της συνοικίας Σιμόν Χα-Τσαντίκ και Αράβων κατοίκων της όμορης συνοικίας Σέχ-Ζερρράχ, και οι διαδηλωτές έκαψαν λάστιχα και έριξαν πέτρες σε αστυνομικά και ΙΧ οχήματα στις συνοικίες Α-Τουρ και Μπετ-Χανίνα.

Τα τοπικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από είκοσι συλλήψεις διαδηλωτών.

Ο πρωθυπουργός Γιαΐρ Λαπίντ συγκάλεσε απόψε έκτακτη συνεδρίαση με παράγοντες του στρατού και της αστυνομίας για την εκτίμηση της κατάστασης.

Τα τοπικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι οι αποψινές ταραχές στην Ανατολική Ιερουσαλήμ είναι οι σφοδρότερες που σημειώνονται από τον Μάιο του 2021, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη ένοπλη αναμέτρηση Ισραήλ-Γάζας, με την βία να είχε τότε μεταφερθεί και στις ισραηλινές πόλεις με μικτό πληθυσμό.

Απόψε αναμένεται να επισκεφθούν δεκάδες Εβραίοι προσκuνητές την παλιά πόλη της Ναμπλούς στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης (Σαμάρεια) επ’ευκαιρία της εβραϊκή γιορτής της Σκηνοπηγίας (Σουκότ) που διαρκεί μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα.

Το βραδινό προσκύνημα στο “Τάφο του Ιωσήφ” από Εβραίους θρησκευόμενους στο κέντρο της Ναμπλούς έχει επιτραπεί με σχετική άδεια από το υπουργείο άμυνας και την τοπική στρατιωτική διοίκηση. Αναμένεται ωστόσο να επαναξιολογηθεί η άδεια τις επόμενες ώρες, προκειμένου η παρουσία των Εβραίων προσκυνητών στην παλαιστινιακή πόλη να μην προκαλέσει περαιτέρω αύξηση της αποψινής έντασης.

Η αποψινή ανάφλεξη της εθνοτικής βίας στην Ανατολική Ιερουσαλήμ εκτιμάται ότι συνδέεται με δύο ένοπλες αραβικές επιθέσεις χθες και το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, με θύματα δύο ισραηλινούς στρατιώτες, ως επίσης και με μαζικές συλλήψεις πυρήνων της νεοεμφανιζόμενης παλαιστινιακής ένοπλης οργάνωσης με την ονομασία “Λάκκος των Λεόντων”.

Η οργάνωση αυτή, τα μέλη της οποίας δεν είναι εντεταγμένα στην οργάνωση Χαμάς, φέρονται να δραστηριοποιούνται στην Δυτική Όχθη με επίκεντρο το Βόρειο της τμήμα. Όπως μετέδωσε απόψε η κρατική ισραηλινή τηλεόραση επικαλούμενη στρατιωτικές πηγές, τα μέλη της οργάνωσης “Λάκκος των Λεόντων”, παρότι δεν ανήκουν στην Χαμάς, έχουν εξασφαλίσει υπολογήσιμο οπλισμό από το αρχηγείο της Χαμάς στη Γάζα, από πυρήνες της Χαμάς στο βόρειο και το νότιο τμήμα της Δυτικής Όχθης, ενώ επίσης εμπλέκεται στην επιχείρηση μεταφοράς παράνομου οπλισμού και η αντιπροσωπεία που διατηρεί η Χαμάς στην Κωνσταντινούπολη – χωρίς ωστόσο να αναφέρονται ακόμα λεπτομέρειες για την εμπλοκή των μελών της συγκεκριμένης αντιπροσωπείας στην Τουρκία.

Η αποψινή έξαρση βίας στην Ανατολική Ιερουσαλήμ αποτελεί τη συνέχεια μίας εξαιρετικά βίαιης περιόδου των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων στην Δυτική Όχθη.

Σύμφωνα με ισραηλινές και παλαιστινιακές πηγές, στην Δυτική Όχθη σημειώθηκαν συνολικά πάνω από 400 βίαια επεισόδια μεταξύ Παλαιστινίων κατοίκων και δυνάμεων ασφαλείας τόσο της Παλαιστινιακής Αρχής όσο και του ισραηλινού στρατού.

Γαβριήλ Χαρίτος – 13/10/2022

…………

Ο δρ. Γαβριήλ Χαρίτος είναι ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ (Πρόγραμμα Μεσογείου) και του ισραηλινού Ινστιτούτου Μπεν-Γκουριόν. Διδάσκει Ιστορία των Πολιτικών Σχέσεων Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και στο Πανεπιστήμιο Μπεν-Γκουριόν (Ισραήλ