Σε ιδιαίτερα θερμή ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 18 Ιουνίου 2017 η βράβευση του Καθηγητή κ. Δημήτρη Κρεμαστινού, για το σύνολο του επιστημονικού του έργου, από τον Σύλλογο των εν Ελλάδι Κασίων. Η τελετή πραγματοποιήθηκε στο δημαρχιακό μέγαρο Αμαρουσίου, παρουσία του Δημάρχου Αμαρουσίου κ. Γιώργου Πατούλη και την παρακολούθησε πλήθος ατόμων τόσο δωδεκανησιακής καταγωγής όσο και από τον πανεπιστημιακό χώρο. Τη συζήτηση και τη βράβευση συντόνισε η δημοσιογράφος κα Ματούλα Παντελάκη.

Οι ομιλητές εκφράστηκαν με λόγο ζεστό και επαινετικό για τον τιμώμενο. Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων Αθηνών – Πειραιώς κ. Γιάννης Φραγκούλης, επιπλέον συνεχάρη τον Σύλλογο των εν Ελλάδι Κασίων για την πρωτοβουλία της βράβευσης του Δημήτρη Κρεμαστινού ως καθηγητή και ως ανθρώπου.

Από την βράβευση του Καθηγητή Δημήτρη Κρεμαστινού.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου των εν Ελλάδι Κασίων, κ. Γιάννης Ζαχαριάδης, εξήγησε στο κοινό τους λόγους που οδήγησαν το Δ.Σ. του Συλλόγου στην απόφαση της βράβευσης η οποία ελήφθη παμψηφεί. Αποκάλεσε τον Καθηγητή Κρεμαστινό «επιστήμονα με «Ε» κεφαλαίο», αναφέροντας λεπτομέρειες από το πολυετές επιστημονικό και ερευνητικό του έργο που και ο ίδιος, ως γιατρός, παρακολουθεί. Ειδική αναφορά έκανε και στην τελευταία δημοσιευμένη μελέτη του Καθηγητή η οποία θα δίνει στο μέλλον τη δυνατότητα να προβλεφθεί ένα έμφραγμα σε ασθενείς με στεφανιαία νόσο. Ο κ. Ζαχαριάδης δεν παρέλειψε να αναφερθεί αναλυτικά και στο σημαντικό, όπως είπε, κοινωνικό έργο που ο τιμώμενος επιτέλεσε ως Υπουργός Υγείας σχεδιάζοντας σημαντικά έργα υποδομής για τα νησιά, ένα από τα οποία ήταν η τηλεϊατρική που έχει τεράστια σημασία για τους κατοίκους των μικρών νησιών. Έκλεισε την ομιλία του λέγοντας ότι ο Δημήτρης Κρεμαστινός «τιμά τις αξίες της ζωής και τον ίδιο τον Άνθρωπο» και του απεύθυνε την κασιώτικη μαντινάδα _«Ο Σύλλογος σε τίμησε για όλη την προσφορά σου, μα όλα τα Δωδεκάνησα τα έχεις στην καρδιά σου»_.

Από την βράβευση του Καθηγητή Δημήτρη Κρεμαστινού.

Στη συνέχεια το λόγο είχαν οι πανεπιστημιακοί Καθηγητές Ιατρικής και στενοί συνεργάτες του Καθηγητή Κρεμαστινού, κ.κ. Γιάννης Λεκάκης και Σταθης Ηλιοδρομίτης και ο Επ. Καθηγητής Ιατρικής κ. Γιάννης Καραϊτιανός. Ο κ. Λεκάκης αναφέρθηκε στην πολύπλευρη προσωπικότητα του Δημήτρη Κρεμαστινού με τον οποίο συνεργάστηκε για πολλά χρόνια και στην ικανότητά του «να δίνει λύσεις σε δύσκολα προβλήματα», στο σημαντικό οργανωτικό του έργο όταν «από το μηδέν, δημιούργησε πρότυπη κλινική στο Αττικό Νοσοκομείο» και στην αγάπη του για τα Δωδεκάνησα και τους Δωδεκανήσιους την οποία είπε ότι είχε προσωπικά διαπιστώσει πολύ πριν την ενασχόληση του τιμώμενου με την πολιτική. Ο κ. Ηλιοδρομίτης, συνεργάτης του τιμώμενου επί 30 χρόνια, αναγνώρισε στον Δημήτρη Κρεμαστινό το ταλέντο να επιλέγει συνεργάτες και να ωθεί τους νεότερους σε σπουδές και έρευνα καθώς και ειλικρίνεια και σταθερότητα γνώμης. Είπε επίσης ότι εφάρμοσε πρωτοποριακές ιατρικές μεθόδους και ότι ποτέ δεν διέκρινε μεταξύ των ασθενών διαφορετικής κοινωνικής προέλευσης, λαμβάνοντας τις ιατρικές αποφάσεις πάντα με την ίδια αμεσότητα. Έκλεισε με την καζαντζακική θεώρηση του Ιδανικού Δάσκαλου (που, κατά τη γνώμη του πληροί ο Καθηγητής Κρεμαστινός) ο οποίος γίνεται γέφυρα για να περάσει ο μαθητής απέναντι και στη συνέχεια εκείνος αποσύρεται ενθαρρύνοντάς τον να φτιάξει τις δικές του γέφυρες. Ο κ. Καραϊτιανός, ως πρόεδρος των απανταχού Καρπαθίων, δήλωσε αρχικώς ότι θα ήθελε πολύ να είχε προλάβει την πρωτοβουλία να βραβεύσει «έναν μεγάλο Δωδεκανήσιο, εκλεκτό επιστήμονα και εκλεκτό πολιτικό άνδρα». Ως γιατρός, ανέφερε ότι ο Καθηγητής Κρεμαστινός έχει δημιουργήσει Σχολή στην ελληνική καρδιολογία. Στο κοινωνικό του έργο ανέφερε εμφατικά την ίδρυση του Νοσοκομείου Ρόδου και την αφοσίωσή του στη βελτίωση και επέκτασή του, μέχρι σήμερα με τη διεκδίκηση δημιουργίας Ογκολογικού-Ακτινοθεραπευτικού τμήματος. Κλείνοντας την ομιλία του περιέγραψε τον Δημήτρη Κρεμαστινό ως «άνθρωπο με ανοιχτά μάτια και καρδιά σε όλα τα δίκαια αιτήματα των Δωδεκανησίων», τα οποία υπερασπίζεται από όποια πολιτική θέση βρίσκεται.

Από την βράβευση του Καθηγητή Δημήτρη Κρεμαστινού.

Ενθουσιώδης ήταν η παρέμβαση του Δημάρχου Αμαρουσίου και Προέδρου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου κ. Γιώργου Πατούλη ο οποίος περιέγραψε τον Καθηγητή Κρεμαστινό ως έναν άνθρωπο «με πολλές διαστάσεις και επιτυχίες» που δημιούργησε μεγάλο κοινωνικό έργο μέσα από το επιστημονικό του έργο. Είπε χαρακτηριστικά ότι η ιατρική κοινότητα θα έπρεπε να τον βραβεύσει πολλές φορές για ό,τι έχει κάνει. Ο ίδιος δήλωσε «μαθητής της πολιτικής ποιότητας του Δημήτρη Κρεμαστινού», λέγοντας ότι το όραμά του για υψηλή ποιότητα Υγείας με χαμηλότερο κόστος εμποδίστηκε από το λαϊκισμό της εποχής. Ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας ότι υποκλίνεται στην ιστορία και το έργο του Δημήτρη Κρεμαστινού και ότι «μακάρι οι σημερινοί πολιτικοί να καταλάβουν την ουσία των πράξεών του».

Ο Καθηγητής Δημήτρης Κρεμαστινός έλαβε το λόγο και ευχαρίστησε τον Σύλλογο των εν Ελλάδι Κασίων για την τιμητική βραδιά, πρωτοβουλία που ομολόγησε ότι τον ξάφνιασε ευχάριστα γιατί δεν περίμενε να προέλθει εκτός του πανεπιστημιακού χώρου τον οποίο υπηρετεί. Είπε ότι πάντα εστίαζε στην ουσία και απέρριπτε τους τίτλους και τα αξιώματα χωρίς περιεχόμενο ή, χειρότερα, ως προϊόντα συναλλαγής. Αυτό τον βοήθησε να επιβιώσει και στην επιστήμη και στην πολιτική στην οποία αναμίχθηκε μόνο γιατί του το πρότεινε ο ίδιος ο Ανδρέας Παπανδρέου και την οποία εύκολα εγκατέλειψε όταν έπρεπε να επιλέξει λόγω ασυμβίβαστου μεταξύ αυτής και της Ιατρικής. Δήλωσε «Δε θα γίνω ποτέ πρώην γιατρός» και πρόσθεσε ότι, αντίθετα, «ο καλός πολιτικός πρέπει να είναι έτοιμος να φύγει ανά πάσα στιγμή. Στην Ελλάδα συμβαίνει το αντίθετο και αυτό είναι το πρόβλημα. Προσωπικά είμαι υπέρ του να θεσπιστεί όριο θητειών από το Σύνταγμα. Δεν νοείται η πολιτική να ασκείται ως επάγγελμα.»

Από την βράβευση του Καθηγητή Δημήτρη Κρεμαστινού.

Ο τιμώμενος «εκμυστηρεύτηκε» στους παρευρισκόμενους κάτι που θα ήθελε να κάνει και δεν είχε την ευκαιρία: τομές στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση με αντιγραφή επιτυχημένων προτύπων του εξωτερικού. «Όχι ελληνοποίηση των προτύπων», όπως τόνισε, «γιατί αυτή θα υπακούσει στα εκάστοτε οργανωμένα συμφέροντα». Έκλεισε με την ευχή να σχηματιστεί γρήγορα μια ισχυρή κυβέρνηση των κομμάτων του «ευρωπαϊκού τόξου» ως μόνη ελπίδα να βγει η χώρα από την κρίση και ευχαρίστησε τον Σύλλογο των εν Ελλάδι Κασίων για την τιμή, με τη χαρακτηριστική φράση «παραμένοντας γιατρός μέχρι το τέλος».

Η βράβευση που ακολούθησε, ολοκληρώνοντας την επιτυχημένη βραδιά, πραγματοποιήθηκε από σύσσωμο το Δ.Σ. του Συλλόγου των εν Ελλάδι Κασίων μαζί με τον Δήμαρχο Αμαρουσίου κ. Γιώργο Πατούλη.