Τα 4 πρώτα επεισόδια της νέας σειράς ντοκιμαντέρ με τίτλο «Η Εξόριστη Ελληνική Τέχνη» θα προβληθούν τη Μεγάλη Εβδομάδα στον Τηλεοπτικό Σταθμό της Βουλής των Ελλήνων.

Πρό­κειται για ξεναγήσεις στους ελληνικούς αρχαιολογικούς θησαυρούς που φιλοξενούνται στα με­γαλύτερα μουσεία της Ευρώπης, της Αμερικής, της Μεγάλης Ελλάδας και της Μικράς Ασίας. Η σειρά θα ολοκληρωθεί εν καιρώ σε 24 σαρανταπεντάλεπτα επεισόδια.

Σκοπός της σειράς είναι η ανάδειξη των ελληνικών αρχαιοτήτων του εξωτερικού καθώς και ο τρόπος κτήσης τους αφού, κατά γενική ομολογία, τα μεγάλα μουσεία τις απέκτησαν είτε με ύποπτες συναλλαγές, είτε από λαθραίες ανασκαφές.

Έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην κινημα­τογράφηση των γλυπτών ώστε να αναδεικνύεται η υψηλή αισθητική της αρχαίας ελληνικής τέχνης.

Διακεκριμένοι αρχαιολόγοι, όπως ο φιλέλληνας Λόρδος Colin Renfrew, επεμβαίνουν κατά περίπτωση με το προσωπικό τους σχόλιο.

Το πρώτο επεισόδιο της σειράς με θέμα το Μουσείο του Λούβρου θα προβληθεί τη Μεγάλη Δευτέρα στις 15:00.

Θα ακολουθήσουν τα επεισόδια για το Βρετανικό Μουσείο τη Μεγάλη Τρίτη και τη Μεγάλη Τετάρτη (Α’ και Β’ μέρος) και τη Μεγάλη Πέμπτη το επεισόδιο για το Μη­τροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης, την ίδια ώρα.

Επιστημονικοί σύμβουλοι της σειράς είναι οι πανεπιστημιακοί καθηγητές Βασίλης Λαμπρινουδάκης και Πάνος Βαλαβάνης.

Η παρουσίαση γίνεται από την αρχαιολόγο Νομική Παλαιο­κρασσά, ενώ η αφήγηση είναι της Ράνιας Κωνσταντινίδη.

Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Γιώργος Δάμπασης.