Εφικτός είναι ο στόχος να εξελιχθεί η τουριστική σεζόν ελαφρώς καλύτερα από αυτήν του 2019, σύμφωνα με τον επίτιμο πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, κ. Βάσο Μηναΐδη. Η εκκίνηση της σεζόν και η μέχρι στιγμής πορεία προμηνύουν μία ακόμη πιο θεαματική συνέχεια υπό την προϋπόθεση πάντα ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά και ότι δεν θα υπάρξουν «αναπάντεχες ανατροπές».

ΒΑΣΟΣ ΜΗΝΑΙΔΗΣ

«Η σεζόν ξεκίνησε άκρως θετικά.

Ο Απρίλιος ήταν καλύτερος και από αυτόν του 2019, ενώ και ο Μάιος θα είναι ικανοποιητικός, παρόλο που διαφαίνεται κάποια ύφεση για ένα μικρό διάστημα του μήνα. Από τον Ιούνιο και μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου οι ρυθμοί προβλέπεται να αυξηθούν σημαντικά.

Όπως άλλωστε απεδείχθη στα δύο προηγούμενα χρόνια, απαιτούνται έως και δύο μήνες από το άνοιγμα μέχρι να αυξηθεί σε φυσιολογικά και αναμενόμενα επίπεδα η τουριστική κίνηση.

Είναι πάντως εφικτό για τη Ρόδο να έχει φέτος μία σεζόν ελαφρώς καλύτερη και από αυτή του 2019 προ πανδημίας. Υπάρχει ζήτηση, αρκεί να κυλήσουν όλα ομαλά μέχρι το τέλος και να αποφευχθούν απρόβλεπτες εξελίξεις που θα μπορούσαν να επιφέρουν επιπτώσεις στον τουρισμό», δήλωσε ο κ. Μηναΐδης, ενώ σημείωσε ότι η αύξηση της τουριστικής κίνησης στη Ρόδο, θα συντελέσει και στην άνοδο των τιμών που εδώ και τρία χρόνια παραμένουν καθηλωμένες στα ίδια επίπεδα.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Μηναΐδης, η άνοδος των τιμών είναι πλέον επιβεβλημένη, λόγω της αύξησης του ενεργειακού κόστους -απόρροια του πολέμου στην Ουκρανία- που συμπαρέσυρε προς τα πάνω τις τιμές βασικών ειδών και τα λειτουργικά έξοδα των ξενοδοχείων εν γένει.

Και μπορεί ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία να έχει επιπτώσεις σε οικονομικό επίπεδο, και να δημιουργεί ανασφάλεια στους Ευρωπαίους, οι οποίοι πάντως ανυπομονούν να ταξιδέψουν έπειτα από δύο χρόνια πανδημίας και αυστηρών περιορισμών.

Είναι επίσης πολλές οι πιθανότητες για την παράταση της διάρκειας της σεζόν στη Ρόδο αυτή τη χρονιά. Λόγω της μεγάλης -για την ώρα- ζήτησης, δεν αποκλείεται να διαρκέσει και μέχρι τα τέλη Νοέμβρη.

Τουλάχιστον αυτή την προοπτική φαίνεται ότι επεξεργάζονται κάποιοι τουρ – οπεπερέιτορς.

«Το 2020 βρεθήκαμε πολύ κοντά στην επέκταση της σεζόν.

Ωστόσο η αυλαία έπεσε πρόωρα, λόγω του ξαφνικού λοκντάουν που επέβαλε η κυβέρνηση. Πέρυσι, δεν στάθηκε εφικτή -άγνωστο γιατί- η παράταση της διάρκειας της τουριστικής περιόδου.

Φέτος, υπάρχει μία μεγάλη πιθανότητα, αυτό που εδώ και χρόνια προσπαθεί η Ρόδος να το πετύχει.

Ορισμένα πρακτορεία λένε ότι θα προσπαθήσουν να συνεχίσουν τα προγράμματά τους μέχρι και το τέλος Νοεμβρίου, πράγμα το οποίο δεν αποκλείεται να συμβεί εάν όλα πάνε καλά», είπε ο κ. Μηναϊδης, ενώ σημείωσε ότι η πανδημία δεν αποτελεί πλέον …πρόκληση για τα ξενοδοχεία, τα οποία από την πρώτη στιγμή προσαρμόστηκαν στα νέα δεδομένα, τηρώντας με ευλάβεια τα υγειονομικά μέτρα, προσφέροντας ταυτόχρονα υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, πράγμα που εξακολουθούν να κάνουν.