Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 15 Μαΐου, επετειακή ημερομηνία της άφιξης του Θ/Κ ΑΒΕΡΩΦ στη Ρόδο το 1945, η εκδήλωση που διοργάνωσε το Τμήμα ΑΧΕΠΑ Ρόδου στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων από την ίδρυση της ΑΧΕΠΑ, με προσκεκλημένους τα μέλη της Πολιτιστικής Ομάδας «Αρχιπέλαγος».

Η παρουσίαση του αφιερώματος με τίτλο, «Το Τελευταίο Ταξίδι του Θ/Κ ΑΒΕΡΩΦ στα Δωδεκάνησα» στο Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης, πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το ΚΕΚ Γεννηματάς της Περ. Ν. Αιγαίου, το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης και την Δωδεκανησιακή Μέλισσα.

Την Παρασκευή 13 Μαΐου, το «Τελευταίο Ταξίδι του Θ/Κ ΑΒΕΡΩΦ στα Δωδεκάνησα» ταξίδεψε στη Σύμη, όπου παρουσιάστηκε στο κλειστό γυμναστήριο Δήμου Σύμης «ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΝΟΥΛΑΣ», για τους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Πολιτιστική Ομάδα «Αρχιπέλαγος»:..«Η Πολιτιστική Ομάδα «Αρχιπέλαγος», αποδέχθηκε με ιδιαίτερη χαρά την τιμητική πρόσκληση του τμήματος ΑΧΕΠΑ Ρόδου, από τον Αντιπρόεδρο Ελληνισμού της ΑΧΕΠΑ ΕΛΛΑΣ και πρώην Πρόεδρο του τμήματος κ. Αντώνη Γιαννικουρή, να παρουσιάσει το αφιέρωμά με τίτλο «Το τελευταίο Ταξίδι του Θ/Κ ΑΒΕΡΩΦ στα Δωδεκάνησα», στη Σύμη και τη Ρόδο».

Το ιδρυτικό μέλος της Πολιτιστικής Ομάδας «Αρχιπέλαγος» κ. Νίκος Παπαδόπουλος αρχικά, αναφέρθηκε στην έρευνα που προηγήθηκε για την «άγνωστη» αυτή πτυχή της νεώτερης ιστορίας μας και στις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούσαν την περίοδο της προετοιμασίας του ταξιδιού. Στη συνέχεια, προβλήθηκε ντοκιμαντέρ το οποίο περιελάμβανε ανέκδοτο κινηματογραφικό υλικό, από την δράση του Ιερού Λόχου και των S.B.S. (Special Boat Services), την υπογραφή παράδοσης των Γερμανών στη Σύμη, την επιστροφή στην ελεύθερη Ελλάδα της εξόριστης Ελληνικής κυβέρνησης με το Θ/Κ ΑΒΕΡΩΦ και την έπαρση της σημαίας του πλοίου στον ιερό βράχο της Ακροπόλεως. Ακολούθησε το τελευταίο ταξίδι του Θ/Κ ΑΒΕΡΩΦ στη Ρόδο με τον τότε Αντιβασιλέα και Αρχιεπίσκοπο Δαμασκηνό, η πορεία προς την ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων με την υπογραφή της Συνθήκης των Παρισίων και η ανάληψη της στρατιωτικής διοίκησης από τον Αντιναύαρχο Περικλή Ιωαννίδη.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Φιλήμωνας Ζαννετίδης, ο Αντιπρόεδρος Ελληνισμού της ΑΧΕΠΑ ΕΛΛΑΣ και πρώην πρόεδρος του Τμήματος ΑΧΕΠΑ Ρόδου κ. Αντώνης Γιαννικουρής, ο Αντιδήμαρχος κ. Κώστας Ταρασλιάς, ο Αντιδήμαρχος κ. Στέφανος Δράκος, ο πρώην περιφερειάρχης κ. Γιάννης Μαχαιρίδης, ο τ. δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβούλοι, ο Διοικητής της 95 ΑΔΤΕ Υποστράτηγος κ. Δημήτριος Βακεντής, ο Διοικητής του ΝΑΣΡΟ Αντιπλοίαρχος κ. Βασίλειος Σελλάς, ο Διοικητής ΚΕΔΑ Ρόδου Σμήναρχος (Ι) κ. Κίμωνας Χυτήρης, ο πρόεδρος της Ένωσης Απόστρατων Αξιωματικών Ρόδου Αντιστράτηγος εα κ. Μηνάς Παπαδάκης, ο πρόεδρος Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Δωδεκανήσου κ. Πολύβιος Παυλίδης, ο πρόεδρος του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης Δήμου Ρόδου κ. Σέργιος Αϊβάζης, η πρόεδρος της Δωδεκανησιακής Μέλισσας και πρόξενος της Αυστρίας κα Μαίρη Μοσχή, η διευθύνουσα σύμβουλος του ΚΕΚ Γεννηματάς κα Βάνα Μανωλάκη, ο προϊστάμενος της Κτηματικής Υπηρεσίας Δωδεκανήσων(ΚΥΔ) κ. Παναγιώτης Τριανταφύλλας, ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου κ. Γρηγόρης Ρουμάνης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Ρόδου «Αγιος Εφραίμ» κ. Φιλήμονας Νικολάου, εκπρόσωποι κομματικών οργανώσεων και πλήθος κόσμου.

Αντώνης Γιαννικουρής|Αντιπρόεδρος Ελληνισμού ΑΧΕΠΑ ΕΛΛΑΣ:…«Έχοντας εκατό χρόνια γεμάτα δράσεις, πρωτοβουλίες και προσφορά στην πατρίδα, η ΑΧΕΠΑ σε ένα έτος σταθμό, περνά το κατώφλι του πρώτου αιώνα από την ημέρα ίδρυσης της. Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς, που στη Ρόδο στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 100 χρόνων, οργανώθηκε η σημερινή εκδήλωση, με επίκεντρο τον κατάπλου του Θ/Κ ΑΒΕΡΩΦ στο λιμένα της πόλης το 1945, στο ιστορικό τελευταίο ταξίδι, που ήταν ο προάγγελος της απελευθέρωσης και της ένωσης των νησιών μας, με τη μητέρα πατρίδα. Σήμερα 15 Μαϊου, την ίδια ημέρα 77 χρόνια μετά, στέλνουμε και πάλι το μήνυμα της ελευθερίας, της αυτοπεποίθησης και της εθνικής υπερηφάνειας, από την ακριτική Δωδεκάνησο».

Ο πρόεδρος π. Χρυσόστομος Παπαλέξης κατά τον χαιρετισμό του, εξέφρασε εκ μέρους του ΔΣ του τμήματος ΑΧΕΠΑ Ρόδου, θερμές ευχαριστίες στην συμπατριώτισσα μας κα Ευδοκία Βουβάλη από την Κάλυμνο και τον κ. Νίκο Παπαδόπουλο, για την εξαιρετική παρουσίαση που ακούμπησε όλους τους Ροδίτες και μας γέμισε αισθήματα εθνικής υπερηφάνειας. Μια εκδήλωση τιμής στο θρύλο των θαλασσών, στο πλοίο σύμβολο για τον ελληνισμό, τον απελευθερωτή της Δωδεκανήσου μετά από 630 χρόνια, το Θ/Κ ΑΒΕΡΩΦ.

Η πορεία της πατρίδας μας ήταν, είναι και θα παραμείνει άρρηκτα συνδεδεμένη με την πορεία του Πολεμικού Ναυτικού. Μια πορεία στην οποία η Δωδεκάνησος κατέχει μια πολύ ξεχωριστή θέση σε όλους τους αγώνες του έθνους, η οποία καταγράφεται στην ιστορική έκθεση του ΠΝ που φιλοξένησε το Τμήμα ΑΧΕΠΑ Ρόδου το 2017 με τίτλο «Μεθ’ ορμής Ακαθέκτου».