Πολιτισμός και Ιστορία της Κάσου

Την Κυριακή 17 Απριλίου, το Ίδρυμα Πολιτισμού & Εκπαίδευσης «Ανδρέας Λεντάκης» και ο Σύλλογος των εν Ελλάδι Κασίων πραγματοποίησαν εκδήλωση – αφιέρωμα στην νήσο Κάσο με θέμα:  «Πολιτισμός και  Ιστορία της Κάσου».

Η εκδήλωση έλαβε χώρα στους φιλόξενους χώρους του Ιδρύματος που βρίσκεται στην οδό Αγίων Ασωμάτων 47 της περιοχής του Θησείου,.στο Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας.

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης η Πρόεδρος του Ιδρύματος, κ. Έφη Λεντάκη καλωσόρισε τους προσκεκλημένους, αναφέρθηκε στους δεσμούς του Ανδρέα Λεντάκη με το νησί και πιο συγκεκριμένα στις κοινοβουλευτικές του πρωτοβουλίες για την προώθηση και επίλυση πολλών ζητημάτων, που αφορούσαν υποδομές του νησιού και βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και εν συνεχεία ευχαρίστησε τον Σύλλογο, τον Πρόεδρό του κ. Ζαχαριάδη, τους ομιλητές κ.κ. Αράπη, Ρουκουνάκη και  τον συντονιστή κ. Τσαμπανάκη για την πραγματοποίηση και συνδιοργάνωση της ωραίας εκδήλωσης.

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση "Αφιέρωμα στην Κάσο"

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση “Αφιέρωμα στην Κάσο”

Ακολούθησε σύντομος χαιρετισμός του Προέδρου του Συλλόγου των Απανταχού Καρπαθίων και Α΄ Αντιπροέδρου της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Παροικιακών Σωματείων Αθηνών Πειραιώς καθηγητή κ. Γιάννη Καραϊτιανού, καθώς και της Αντιπροέδρου της Αδελφότητας των Απανταχού Ολυμπιτών Καρπάθου «Η Δήμητρα» κ. Άννας Μαστρομιχάλη – Χειλά. Διαβάστηκε επίσης χαιρετιστήριο μήνυμα που απέστειλε ο Έπαρχος Καρπάθου – Κάσου κ. Γιάννης Γ. Μηνατσής.

Στη συνέχεια, ο κ. Γιάννης Αράπης, γιατρός πνευμονολόγος, αναφέρθηκε εκτεταμένα στην ιστορία της Κάσου, που διανθίζοντας την ομιλία του με την προβολή σχετικών εικόνων έδωσε ανάγλυφα και εμπεριστατωμένα την διαδοχή των ιστορικών γεγονότων, που συνιστούν την ιστορία και συγκροτούν τον πολιτισμό της.

Ο κ. Γιάννης Ζαχαριάδης, Πρόεδρος του Συλλόγου των Εν Ελλάδι Κασίων, γιατρός, γενικός παθολόγος αναφέρθηκε διεξοδικά στις δραστηριότητες και τις προοπτικές του Συλλόγου, στην διαχρονική σχέση του με την Κάσο και στην κεντρική του στόχευση που αφορά την κοινωνική βοήθεια όσων Κασιωτών την έχουν ανάγκη.

Για τους κασιώτικους παραδοσιακούς μουσικούς σκοπούς μίλησε και κέντρισε το ενδιαφέρον του κοινού ο πλοίαρχος Ε.Ν. – ερευνητής κ. Γιώργος Ρουκουνάκης, ενώ την όλη εκδήλωση συντόνισε με επιτυχία ο κ. Γιώργος Τσαμπανάκης, μέλος των διοικητικών οργάνων του Ιδρύματος, που διατηρεί στενούς δεσμούς με το νησί, στον οποίο και οφείλεται εν πολλοίς η ιδέα του αφιερώματος.

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση "Αφιέρωμα στην Κάσο"

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση “Αφιέρωμα στην Κάσο”

Στην εκδήλωση συμμετείχε το εξαιρετικό χορευτικό συγκρότημα του Συλλόγου των εν Ελλάδι Κασίων με τις επιμελημένες παραδοσιακές στολές του που έδωσε στους παρευρεθέντες μιαν εντυπωσιακή εικόνα των κασιώτικων χορών (σούστα και ζερβό) με την συνοδεία λύρας και λαούτου από τους νεαρούς μουσικούς Ηλία Τουσούνη και Κώστα Περσελή αντίστοιχα.

Ταυτόχρονα εγκαινιάστηκε εικαστική Έκθεση, ζωγραφικής και γλυπτικής του κ. Αντώνη Καλαϊτζάκη, με απεικονίσεις χαρακτηριστικών τοπίων της Κάσου. Η Έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 24 Απριλίου.

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση "Αφιέρωμα στην Κάσο"

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση “Αφιέρωμα στην Κάσο”

H εκδήλωση έκλεισε με την απονομή εκ μέρους της κ. Λεντάκη στον πρόεδρο κ. Ζαχαριάδη, τους ομιλητές κ.κ. Αράπη, Ρουκουνάκη και τον συντονιστή κ. Τσαμπανάκη του βιβλίου του Ανδρέα Λεντάκη «Τα είπε όλα ο Μαρξ;», που είναι μια συλλογή χρονογραφημάτων του συγγραφέα δημοσιευμένων στην εφημερίδα «΄Εθνος». Μεταξύ της κ. Σουλτανάκη, επικεφαλής του χορευτικού συγκροτήματος και της κ. Λεντάκη υπήρξε αμοιβαία προσφορά δώρων.

Η εκδήλωση που είχε μεγάλη απήχηση, έκλεισε με παραδοσιακά κασιώτικα κεράσματα, ενώ στην ισόγεια αίθουσα, που λειτουργεί παράλληλα πασχαλινό Βazaar προσφέρθηκαν από το ίδρυμα αναψυκτικά και κρασί σε όσους παρευρέθησαν.