Μαζί με την Καρπαθιακή παροικία πενθεί και η Ομογένεια της Αμερικής το 
πέρασμα απ’ αυτή τη ζωή του Γιάννη Σακελλάρη .Η είδηση του αιφνίδιου 
θανάτου του Γιάννη Σακελλάρη, το απόγευμα της Τρίτης 8 Ιανουαρίου 
2019,μία μέρα μετά την γιορτή του έχει σκορπίσει θλίψη  στην τοπική μας 
κοινωνία.

Από την εκδήλωση της Pan Gregorian προς τιμή του Γιάννη Σακελλάρη
Από την εκδήλωση της Pan Gregorian προς τιμή του Γιάννη Σακελλάρη
Από την εκδήλωση της Pan Gregorian προς τιμή του Γιάννη Σακελλάρη
Ο π.πρόεδρος της Αμερικής Μπιλ Κλίντον με τον Γιάννη Σακελλάρη
Ο Γιάννης Σακελλάρης με την Hillary Clinton, υποψήφια του Δημοκρατικού κόμματος για πρόεδρος της Αμερικής.

Ο Γιάννης Ελευθερίου Σακελλάρης γεννήθηκε το 1943 στην Βωλάδα της Καρπάθου και ήλθε στην Αμερική με το τελευταίο μεταναστευτικό ρεύμα της δεκαετίας 1965-1975. Επιδόθηκε στις επιχειρήσεις εστιατορίων με πολύ καλά αποτελέσματα, πρώτα με το All’s diner στο Jersey City και στη συνέχεια με το Lyndhurst diner στο Lyndhurst. Η επιτυχία αυτών των δυο συνεταιριστικών επιχειρήσεων οφείλετο στο καλό φαγητό που πρόσφεραν, στην υποδειγματική εξυπηρέτηση των πελατών τους και στην αγαστή συνεργασία μεταξύ των συνεταίρων.

Ο Γιάννης Σακελλάρης στην Επέτειο της “5ης Οκτωβρίου 1944”, 10/5/1996, στις Μενετές Καρπάθου.
Ο Γιάννης Σακελλάρης με τον Υποστράτηγο Γιώργο Μηλιαρά στις 10/5/1996 στον εορτασμό της επετείου της “5ης Οκτωβρίου 1944”, στις Μενετές Καρπάθου.
Ο Γιάννης Σακελλάρης (αριστερά), πρόεδρος των Αγίων Αναργύρων, στην τιμητική εκδήλωση του πρώην προέδρου της Καρπαθιακής Ομοσπονδίας Νικολάου Λαδή.
Ο Γιάννης Σακελλάρης, πρόεδρος της Καρπαθιακής Ομοσπονδίας, με τη Miss Karpathos Ζαχαρούλα Πρωτοψάλτη.
Ο Γιάννης Σακελλάρης, πρόεδρος της Καρπαθιακής Ομοσπονδίας, απονέμει τιμητική πλακέτα στον φιλάνθρωπο Μηνά Παπακώστα.
Ο Γιάννης Σακελλάρης, πρόεδρος της Καρπαθιακής Ομοσπονδίας, εύχεται Καλή Χρονιά στην γιορτή της Βασιλόπιτας.

Το 1983, ο αείμνηστος Γιάννης Σακελλάρης μαζί με άλλους αξιόλογους Καρπάθιους επιχειρηματίες του New Jersey, ίδρυσαν το Pangregorian – ένας συνεταιριστικός οργανισμός 200 ομογενειακών εστιατορίων και Diners – που αξιοποιούσε την αγοραστική τους δύναμη, για να πετυχαίνουν οι εστιάτορες, από τους προμηθευτές, καλύτερες τιμές στην αγορά τροφίμων, εξαρτημάτων και υπηρεσιών. Με τον καιρό, το Pangregorian εξαπλώθηκε και σε άλλες πολιτείες της Αμερικής.

Με εισήγηση του Γιάννη Σακελλάρη, προέδρου της Καρπαθιακής Ομοσπονδίας, ο Δήμαρχος του Jersey City, ανακήρυξε επίτιμο δημότη του Jersey City τον Μητροπολίτη Καρπάθου-Κάσου Νεκτάριο.
Ο Γιάννης Σακελλάρης στην εορτή των υποτροφιών και στην τιμητική εκδήλωση του Παγκαρπαθιακού Ιδρύματος προς τιμήν του ιατρού Κοτσιλίμπα.
Ο Γιάννης Σακελλάρης στην εορτή των υποτροφιών και στην τιμητική εκδήλωση του Παγκαρπαθιακού Ιδρύματος προς τιμήν των αειμνήστων ευεργετών του Ιδρύματος Μαριγώς Σταματιάδη και Γιώργου Αντιμησιάρη.
Ο Γιάννης Σακελλάρης στην εορτή των υποτροφιών και στην τιμητική εκδήλωση του Παγκαρπαθιακού Ιδρύματος προς τιμήν των μεγάλων ευεργετών του Ιδρύματος Νίκου και Ολυμπίας Κουρού.

Παράλληλα το Pangregorian ίδρυσε το “P.G.E.I of America Charitable Foundation, Inc.”, ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα με δυναμική φιλανθρωπική παρουσία στην Αμερική. Μεταξύ των άλλων βοηθά καρκινοπαθή παιδιά που έρχονται από την Ελλάδα για θεραπεία στην Αμερική. Το 2016 το Ίδρυμα τίμησε τον Γιάννη Σακελλάρη “για την πολύχρονη και πολύτιμη προσφορά του στο Φιλανθρωπικό ίδρυμα και στην Ομογένεια”.

Ο Γιάννης Σακελλάρης (αριστερά), με τον ομοσπονδιακό βουλευτή Jim Florio (κέντρο) του New Jersey.
Ο Γιάννης Σακελλάρης, με τον κυβερνήτη του New Jersey Jim Florio και τον ομοσπονδιακό γερουσιαστή από την Massachusetts Paul Tsongas.

Πρωτοποριακή υπήρξε η δράση του Γιάννη Σακελλάρη στα κοινά, όχι μόνο της Καρπαθιακής παροικίας αλλά και ολόκληρης της Ομογένειας. Άνθρωπος κοινωνικός και γενναιόδωρος αναμείχθηκε πρώτα στα συλλογικά του χωριού του και της τοπικής εκκλησίας. Εκλέχθηκε πρόεδρος του συλλόγου Βωλαδιωτών «Άγιοι Ανάργυροι» και παράλληλα υπηρέτησε ως πρόεδρος στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου στο Jersey City. Σύντομα διεύρυνε το ενδιαφέρον του για τα Παγκαρπαθιακά θέματα, υποστηρίζοντας την νεοϊδρυθείσα Καρπαθιακή Ομοσπονδία, την οποία υπηρέτησε ως πρόεδρος για δυο διετίες. Κατά το διάστημα της θητείας του, αυξήθηκαν σημαντικά τα έσοδα και το αποθεματικό της Καρπαθιακής Ομοσπονδίας που, αργότερα, αποτέλεσε το «προζύμι» για την αγορά του «Καρπάθικου Σπιτιού» της Αμερικής.

Ο Γιάννης Σακελλάρης, πρόεδρος της επιτροπής υπέρ του Mike Dukakis, με την μητέρα του Euterpe Dukakis (κέντρο).
Ο Γιάννης Σακελλάρης, πρόεδρος της επιτροπής, στο πλευρό του Mike Dukakis με άλλους Καρπάθιους.

Ο Γιάννης Σακελλάρης υπήρξε ιδρυτικό μέλος και θερμός υποστηρικτής του Παγκαρπαθιακού Ιδρύματος. Συμμετείχε στο προσωρινό και στα επόμενα ΔΣ σε διάφορα αξιώματα, ως και πρόεδρος του Ιδρύματος. Απ’ αυτές τις θέσεις, αλλά και ως απλό μέλος, βοήθησε αποφασιστικά στην πραγματοποίηση των σκοπών του Ιδρύματος, με αποκορύφωμα την δημιουργία του «Καρπάθικου Σπιτιού».

Ο Γιάννης Σακελλάρης, πρόεδρος της επιτροπής, στο πλευρό του Mike Dukakis απολαυανουν και θαυμάζουν το χορευτικό της Καρπαθιακής Νεολαίας.
Ο Γιάννης Σακελλάρης, πρόεδρος της επιτροπής, με τον Mike Doukakis και τα άλλα μέλη της επιτροπής.

Αισθητή και πολύτιμη η παρουσία του Σακελλάρη στην Δωδεκανησιακή οικογένεια. Υποστήριξε την επανίδρυση του Εθνικού Δωδεκανησιακού Συμβουλίου, το οποίο υπηρέτησε για πολλά χρόνια και μέχρι που έφυγε απ’ αυτή τη ζωή ως αντιπρόεδρος. Σημαντική και γενναιόδωρη υπήρξε η βοήθεια του στην αδελφοποίηση της Ρόδου με την πόλη Greece NY.

Ακόμα πιο σημαντική και αποτελεσματική υπήρξε η συμβολή του Σακελλάρη στην κινητοποίηση της Καρπαθιακής παροικίας του New Jersey και στην ανάμειξη της στην πολιτική, προκειμένου να βοηθήσει τα Ελληνικά συμφέροντα. Με πρωταγωνιστή τον Γιάννη Σακελλάρη, συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια υπέρ αμερικανών πολιτικών του New Jersey, με αντάλλαγμα την, εκ μέρους τους, υποστήριξη των δικαίων Ελληνικών εθνικών θεμάτων. Δεν είναι τυχαίο ότι μεταξύ των φιλελλήνων αμερικανών πολιτικών συγκαταλέγονται και αρκετοί ομοσπονδιακοί πολιτικοί του New Jersey: senator Bill Bradley, congressman και senator Robert Torricelli, congressman και senator Robert Menendez, congressman και governor Jim Florio και congressman Frank Guarini. Για όλους αυτούς, ο Γιάννης Σακελλάρης, πολλές φορές, ως πρόεδρος επιτροπών, συγκέντρωσε εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια.

Ο πρόεδρος της “ΚΑΡΠΑΘΙΑΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ” Γιάννης Σακελλάρης με τον Κυβερνήτη Μάικλ Δουκάκης,1987.

Όταν η υποψηφιότητα του Μιχάλη Δουκάκη, για το προεδρικό αξίωμα, κινητοποίησε την Ομογένεια, ο Γιάννης Σακελλάρης υπήρξε από τους κύριους συντελεστές της ομογενειακής κινητοποίησης του New Jersey. Διετέλεσε μέλος της ομογενειακής επιτροπής και πρόεδρος της Παγκαρπαθιακής επιτροπής, που συγκέντρωσε ένα εκατομμύριο δολάρια υπέρ του ομογενούς πολιτικού.

Ο τιμηθείς Γιάννης Σακελλάρης με την σύζυγο του Ζωή.

Το 2009 ο κυβερνήτης του New Jersey, εκτιμώντας τις πολλαπλές υπηρεσίες του στην πολιτεία του New Jersey και στην Ελληνική ομογένεια το διόρισε Commissioner of the State of New Jersey Commission of the Hellenic Heritage. Επίσης η Ελληνορθόδοξη εκκλησία μας αναγνωρίζοντας τις πολλαπλές του υπηρεσίες, τον εξέλεξε μέλος του Μητροπολιτικού Συμβουλίου της Μητρόπολης του New Jersey και τιμήθηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο με τον τίτλο του άρχοντος . Επίσης, ο Γιάννης Σακελλάρης υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων του New Jersey, την οποία υπηρέτησε ως αντιπρόεδρος.

Ο Γιάννης Σακελλάρης γεννήθηκε το 1943 στην Βωλάδα Καρπάθου και συνέδεσε τη ζωή του με την συγχωριανή του Ζωή Βασ. Λαχανά. Από τον γάμο τους απέκτησαν τρεις κόρες την Βασιλεία, την Ειρήνη και την Ευδοξία. Ο Γιάννης και η Ζωή είχαν την τύχη να αποκτήσουν τρία εγγόνια που τιμούν το Καρπαθιακό όνομα στην Αμερική.

Γιάννης Σακελλάρης
Ο Γιάννης και η Ζωή Σακελλάρη με τις κόρες τους.

Ο Γιάννης Σακελλάρης, με την πολύπλευρη δράση του έδωσε ότι είναι καλό και χρήσιμο στον συνάνθρωπο του, στην πατρίδα του και στο τόπο που γεννήθηκε. Σαν την Λάστο, το πιο υψηλό βουνό της Καρπάθου, το έργο του Γιάννη Σακελλάρη στέκει  για παραδειγματισμό και μίμηση. Γιατί όπως λέγει μια παλιά Καρπάθικη παροιμία:

Έχει ανθρώπους μια δραχμή και δυο ένα φράγκο
υπάρχουσι και μερικοί π’ αξίζουν ένα κάστρο.

Έτσι και ο Γιάννης Σακελλάρης υπήρξε ένα «κάστρο» του Ελληνισμού της Αμερικής που αγωνίστηκε για την Ελλάδα και την Ομογένεια.

Μανώλης Κασσώτης