Όλα τ΄αφήσαμε και φύγαμε… Εκατό χρόνια μετά, θυμόμαστε ξανά…
Αφιερωμένη στις αλησμόνητες πατρίδες, η παράσταση, με τίτλο «Τζιβαέρι μου» που θα πραγματοποιηθεί στο Θέατρο Μεσαιωνικής Τάφρου την Παρασκευή 1η Σεπτεμβρίου 2023 στις 8.30 το βράδυ. Καθοριστική η συμβολή του Προέδρου CID UNESCO Αθηνών κ. Κωνσταντίνου Τουλάτου, ο οποίος, θα ανακοινώσει την έναρξη λειτουργίας του CID UNESCO Ρόδου.

Το έπος της Ανατολής και η ιστορία του ξεριζωμού, του Μικρασιατικού Ελληνισμού, ζωντανεύουν με έναν ιδιόμορφο τρόπο, μέσα από μουσικοχορευτική και θεατρική παράσταση, που περιγράφουν αρχικά τις ημέρες ευημερίας των Ελλήνων της Μικρασίας και στη συνέχεια, την καταστροφή της Σμύρνης και τον βαθιά σημαδεμένο ξεριζωμό.

Η αφήγηση, υπογραμμίζεται με χρήση βίντεο, μέσα από επίσημα αρχεία. Η πληγωμένη από τις βίαιες μετακινήσεις ελληνικών πληθυσμών εποχή, περιγράφεται στην παράσταση, μέσα από μαρτυρίες προσφύγων, που συνοδεύονται από συγκλονιστική μουσική, δημιουργώντας ηχητικά τοπία, που αναμοχλεύουν μνήμες και προκαλούν συγκινήσεις.

Με πολλές ανθρώπινες απώλειες, ενάμισι εκατ. κυνηγημένες ψυχές, θύματα παγκόσμιων γεωπολιτικών ανακατατάξεων, που εκδιώχθηκαν βίαια από την τρισχιλιετή τους πατρίδα και βρήκαν παρηγοριά στην αγκαλιά της μάνας Ελλάδας.

Μιας Ελλάδας αδύναμης λόγω συνεχών πολέμων, να σηκώσει το βάρος της ανείπωτης καταστροφής με μια κοινωνία ντόπιων Ελλήνων, που έβλεπαν τους πρόσφυγες ως φορείς μιζέριας, στην ήδη φτωχή χώρα μας.

Οι βαθύτατα ελληνικές ψυχές, με την εμφανή παρουσία στη Μικρά Ασία είδαν τον κόσμο τους να γκρεμίζεται, τους ανθρώπους τους να χάνονται, το βιός τους να καταβροχθίζεται από τις φλόγες.

Ο θόρυβος του αφανισμού, εκκωφαντικός… Η Ορθόδοξη πίστη, το μοναδικό, μελλοντικό, αληθινό στήριγμα, μαζί με την πατρίδα μας, που τελικά, υπερέβη εαυτόν και άφησε εκείνο το «ξένο σώμα» να ριζώσει, να ανθίσει, να καρπίσει, να λάμψει ο πολιτισμός και η αρχοντιά και η φτωχή Ελλάδα, να μετατραπεί σε μια χώρα με υπέροχους ανθρώπους, που συνεχίζουν να διδάσκουν στα πέρατα της γης, πρόοδο και πολιτισμό.

Μια συγκλονιστική αληθινά και διαφορετική παράσταση, που διοργανώνεται με την υποστήριξη του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και συνδιοργανώνουν η Ένωση Καλυμνίων Ρόδου, ο Σύλλογος Μικρασιατών Λέρου, το Υπουργείο Πολιτισμού – Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ο ΔΟΠΑΡ Δήμου Ρόδου, με τη συμμετοχή των συλλόγων Βιλλανόβα Παραδεισίου, Γυναικών Κοσκινού και τους Παροικιακούς Συλλόγους Πατμίων και Νισυρίων Ρόδου.

Η είσοδος για την παράσταση, είναι δωρεάν..

Για το Δ.Σ.

Μαρία Βάλλα
Πρόεδρος