Ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής Δημήτρης Γάκης, με αφορμή την απόφαση για την απόδοση 20 εκατομμυρίων ευρώ σε 85 μικρούς νησιωτικούς και ορεινούς Δήμους, που υπέγραψε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης προκειμένου να καλύψουν λειτουργικές δαπάνες, ή τις επενδυτικές τους δραστηριότητες και έργα, δήλωσε:

«Η θεσμική και η οικονομική στήριξη που με συνέπεια και πρόγραμμα προσφέρεται στα μικρά νησιά και τους ορεινούς Δήμους, ανταποκρίνεται στο σχέδιο της Κυβέρνησης για την ανάπτυξη μια νέας κουλτούρας συνεργασίας ανάμεσα στο Κράτος και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, δίνοντας προτεραιότητα στην ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή στις πιο ευαίσθητες περιοχές της Χώρας.

Δημήτρης Γάκης

Στο παραπάνω πλαίσιο, θα συνεχίζουμε ως Επιτροπή Περιφερειών να επεξεργαζόμαστε προτάσεις που βοηθούν τους αρμόδιους φορείς της εκτελεστικής εξουσίας στο έργο της επίλυσης των ειδικότερων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν αυτοί οι Δήμοι με τα ιδιαίτερα γεωμορφολογικά και δημογραφικά χαρακτηριστικά, τα οποία αυξάνουν τις απαιτήσεις για τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας τους και την απρόσκοπτη διαχείριση των καθημερινών αναγκών τους. Η στήριξη των μικρών νησιωτικών και ορεινών Δήμων, στη βάση των πραγματικών αναγκών τους, είναι προτεραιότητά μας στις πρωτοβουλίες μας και στο διάλογο με το υπουργείο Εσωτερικών για την αλλαγή – βελτίωση – του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Για να μπορέσουν οι μικροί αυτοί Δήμοι να είναι λειτουργικοί και να δρουν με κοινωνική ευαισθησία στο πλαίσιο των δυνατοτήτων τους. Για να μένουν οι νέοι στον τόπο τους».

Ειδικά για τη Δωδεκάνησο, η απόφαση του υπουργού Εσωτερικών αφορά στην έκτακτη ενίσχυση των νησιών: Αγαθονήσι, Αστυπάλαια, Κάσος, Λειψοί, Καστελλόριζο, Νίσυρος, Τήλος και Χάλκη, με 1,417 εκατ. ευρώ.