Σε μια σεμνή τελετή, όπως άρμοζε στον ίδιο τον καθηγητή Δημήτρη Κρεμαστινό, πραγματοποιήθηκαν χθες τα αποκαλυπτήρια της προτομής του, που δεσπόζει πλέον στην είσοδο του Νοσοκομείου της Ρόδου.

Τα αποκαλυπτήρια έγιναν από τον πρωθυπουργό κ. Κυρ. Μητσοτάκη παρουσία της χήρας του καθηγητή κ. Τζένης Κουρέα-Κρεμαστινού η οποία στην σύντομη τοποθέτησή της ευχαρίστησε τον κ. Μητσοτάκη για την παρουσία του.

Το «παρών» έδωσαν μεταξύ άλλων, εκτός από τον πρωθυπουργό, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μ. Γκάγκα, ο δήμαρχος Ρόδου Αντώνης Καμπουράκης, ο περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου Γ. Χατζημάρκος, ο διοικητής της 2ης ΥΠΕ Χρ. Ροϊλός, ο διοικητής του Νοσοκομείου Στ. Τσαντής, οι υποψήφιοι βουλευτές Μ. Κόνσολας, Β. Υψηλάντης, Γ. Παπάς, Μ. Ιατρίδη, Αν. Γιαννικουρής, Ελ. Φτακλάκη, Κ. Εμμανουήλ από τη ΝΔ και Κατερίνα Γαβαλά από το ΠΑΣΟΚ, οι αντιπεριφερειάρχες Χ. Γιασιράνη και Χρ. Ευστρατίου, ο δήμαρχος Χάλκης Αγγελος Φραγκάκης, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μ. Σοκορέλος, οι αντιδήμαρχοι Στρ. Καρίκης, Γιώργος Τριάντος, Κ. Ταρασλιάς, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηλ. Τσέρκης, ο πρώην διοικητής του Νοσοκομείου Μ. Κόκκινος, η πρόεδρος των Προνοιακών Ιδρυμάτων Μαρία Κορακάκη, ο πρώην δήμαρχος Αρχαγγέλου Αλ. Παπουράς, το μέλος της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ Γ. Πόκκιας, ο πρώην αντινομάρχης Δ. Κρεμαστινός, η πρώην αντιδήμαρχος Ρόδου Λ. Κρεμαστινού, διευθυντές κλινικών του Νοσοκομείου, γιατροί, συγγενείς, φίλοι, συνεργάτες του εκλιπόντος και πλήθος κόσμου που θέλησαν να παραβρεθούν στη σεμνή αυτή τελετή.
Η προτομή αποτελεί δωρεά ως φόρο τιμής στον εκλιπόντα για όσα προσέφερε στην υγεία , του Φιλανθρωπικού Συλλόγου Παραδεισίου «Αγία Μαρίνα» έπειτα από πρόταση που είχε καταθέσει η πρόεδρος κ. Αναστασία Σταυριανού και η οποία κατά τον χαιρετισμό της έκανε γνωστό ότι από χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αποτελεί επίτιμο μέλος του Συλλόγου.

Η συγκίνηση ήταν διάχυτη καθ’ όλη τη διάρκεια της τελετής ιδιαιτέρως κατά τον χαιρετισμό της κ. Τζένης Κρεμαστινού η οποία ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την παρουσία του στην τελετή και όλους όσοι συνεισέφεραν να γίνει πράξη η πρόταση της κ. Αν. Σταυριανού.

«Ως διοικητής είναι μεγάλη τιμή που υποδεχόμαστε σήμερα τον πρωθυπουργό που όπως πληροφορήθηκα είναι η πρώτη φορά που επισκέπτεται το νοσοκομείο μας», ανέφερε ο διοικητής του Νοσοκομείου Ρόδου Στ. Τσαντής.

«Είχα την τύχη να τον γνωρίσω και να συνεργαστώ μαζί του όταν ήμουν διοικητής στο Αττικό Νοσοκομείο και εκείνος διηύθυνε την πανεπιστημιακή καρδιολογική κλινική.   

Το διοικητικό συμβούλιο του Νοσοκομείου αυτού ομοφώνως αποφάσισε να εγκαταστήσει την προτομή του Δ. Κρεμαστινού ακριβώς στην είσοδο του διότι πραγματικά έδωσε αγώνα για την ανέγερση αυτού του κτηρίου, διότι από τότε έβλεπε ότι το παλιό Νοσοκομείο δεν μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες μιας Ρόδου που αναπτύσσεται πολύ γρήγορα.

Ένας Μάιος πριν από 23 χρόνια ήταν που έγινε η μετεγκατάσταση του Νοσοκομείου.

Σήμερα είναι μια ευτυχής συγκυρία γιατί γίνεται πραγματικότητα μια δική του επιθυμία και ένα πάγιο αίτημα του λαού της Δωδεκανήσου.

Σήμερα ανακοινώθηκε η ανέγερση του Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος στο Νοσοκομείο της Ρόδου και είναι μια πολύ μεγάλη είδηση», ανέφερε κατά τον χαιρετισμό του ο κ. Ροϊλός με τον κόσμο να ξεσπά σε χειροκροτήματα στην είδηση της κατασκευής του Ακτινοθεραπευτικού Κέντρου στο Νοσοκομείο της Ρόδου.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η δωρήτρια και πρόεδρος του Φιλανθρωπικού Συλλόγου Αγ. Μαρίνα κ. Αναστασία Σταυριανού η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Σήμερα βρισκόμαστε όλοι εδώ γιατί λείπει ένα κομμάτι της καρδιάς της Ρόδου, λείπει ένας σπουδαίος άνθρωπος, πολιτικός, επιστήμονας, ο γιατρός της καρδιάς μας. Λείπει η ψυχή και η καρδιά του Νοσοκομείου της Ρόδου, που ο θάνατος του βύθισε στη θλίψη και στο πένθος την κοινωνία της Ρόδου.

Είναι συγκινητικό και αξιοσημείωτο ότι μαζί με εμάς δεν ξεχνάτε κι εσείς γιατί ζει στις καρδιές μας και στις ιδέες μας.

Ο αδόκητος θάνατος του Δ. Κρεμαστινού άφησε τη Ρόδο πιο φτωχή και τους Ροδίτες στερημένους από τον καθηγητή τους, από τον γιατρό της καρδιάς τους.

Η Ρόδος οφείλει ένα μεγάλο ευχαριστώ σε έναν άνθρωπο που υπηρέτησε τον χώρο της υγείας με αξιοπρέπεια, που τόσο προσπάθησε γι΄αυτό το Νοσοκομείο.

Σήμερα εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας στον Δ. Κρεμαστινό, ταπεινά, με την τοποθέτηση της προτομής στην είσοδο του οίκου του γιατί φρόντιζε το Νοσοκομείο μας σαν το σπίτι του. Νιώθω υπερήφανη για το έργο του Συλλόγου μας, είναι μεγάλη η τιμή και η συγκίνηση ο Δ. Κρεμαστινός να ξαναγυρίσει κοντά μας, στο Νοσοκομείο μας».


Τον λόγο πήρε η κ. Τζένη Κουρέα – Κρεμαστινού η οποία ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό λέγοντας:

«Θέλω να ευχαριστήσω πάρα πολύ τον πρωθυπουργό που πάντα σκέπτεται τον Δ. Κρεμαστινό και με την επίσκεψη του στη Χάλκη και πολύ περισσότερο σήμερα με την παρουσία του στα αποκαλυπτήρια», η οποία χειροκροτήθηκε από τους παρευρισκόμενους.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας κ. Μίνα Γκάγκα, ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Σήμερα, παράλληλα με τα αποκαλυπτήρια της προτομής ανακοινώσαμε σε συνεργασία με την Περιφέρεια ένα πολύ σημαντικό έργο, που είναι όνειρο όλων σας και ήταν όνειρο του Δ. Κρεμαστινού, το Ακτινοθεραπευτικό. Είμαστε ταγμένοι στα νησιά, μας ενδιαφέρει η ποιότητα των υπηρεσιών στα νησιά και σήμερα είναι μια σημαντική ημέρα για τη Ρόδο».

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος είπε μεταξύ άλλων:

«Μέσα από την ίδια την πολιτική του διαδρομή ήθελε να αναβαθμίσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Αυτό ήταν το όνειρο του, γι’ αυτό αγωνίστηκε. Και βέβαια το Νοσοκομείο αυτό, το οποίο φέρει το όνομα του ίσως πιο γνωστού ασθενή του, του Ανδρέα Παπανδρέου, ήταν εν πολλοίς δικό του όραμα.

Και ταύτισε στη συνέχεια τη δική του πορεία με την διαρκή του αναβάθμιση.

Σήμερα που είναι και η Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτριών και Νοσηλευτών, θέλω να πω από καρδιάς ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους εργαζομένους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας που κράτησαν όρθιο το σύστημα, την κοινωνία, στη δύσκολη μάχη την οποία δώσαμε κατά του κορωνοϊού.

Μια μάχη που -όπως ξέρουμε- δυστυχώς είχε και θύματα, ένα από τα οποία ήταν και ο Δημήτρης Κρεμαστινός. Αλλά μας έδωσε την ευκαιρία να αναδείξουμε την ισχυρή πλευρά ενός δημόσιου Εθνικού Συστήματος Υγείας, να εντοπίσουμε όμως και τις αδυναμίες του. Και με αυτό τον τρόπο να προτάξουμε το νέο ΕΣΥ ως κυρίαρχη πολιτική προτεραιότητα της Κυβέρνησης μας για τη δεύτερη τετραετία.

Χαίρομαι που μου δίνεται και εμένα η ευκαιρία ως Πρωθυπουργός να συμμετέχω έστω και λίγο στην προσπάθεια παροχής καλύτερων υπηρεσιών υγείας για τους Ροδίτες, για τους Δωδεκανήσιους, καθώς σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να μπορούμε να κάνουμε πια την οριστική ανακοίνωση για τη δημιουργία ενός ξεχωριστού κτηρίου ακτινοθεραπείας 1.300 τετραγωνικών μέτρων.

Ξέρω ότι ήταν ένα χρόνια αίτημα της κοινωνίας της Ρόδου. Ξέρω πόσο δύσκολο είναι να μετακινείται κανείς μακριά από τα νησιά για να μπορεί να έχει υπηρεσίες υγείας, ειδικά τόσο κρίσιμες υπηρεσίες όπως η ακτινοθεραπεία.

Θέλω να τονίσω ότι η χρηματοδότηση για την κατασκευή του κτηρίου προέρχεται από την Περιφέρεια.

Ο εξοπλισμός θα έρθει από τα κονδύλια του Υπουργείου Υγείας και θα τα βάλουμε μπρος πολύ γρήγορα.

Ο Περιφερειάρχης, εξάλλου, γνωρίζετε πόσο αποτελεσματικός είναι στο να τηρεί τα χρονοδιαγράμματά του. Και εύχομαι και ελπίζω να μας δοθεί η δυνατότητα να είμαστε πάλι εδώ να εγκαινιάσουμε αυτό το σπουδαίο έργο για τη Ρόδο, για το Εθνικό Σύστημα Υγείας» τόνισε ο πρωθυπουργός.